Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Initiatief voor Ethisch verantwoorde handel
Italiaanse tomatensector nog steeds onder invloed van maffia
Het Initiatief voor Ethisch verantwoorde Handel (ETI) adviseert Britse supermarktketens met klem om hun leveringsketens in kaart te brengen. Dit is naar aanleiding van bewijs van de enorme exploitatie van migrantenarbeiders in de Italiaanse tomatensector. De leveringsketen hiervan is extreem kwetsbaar voor invloeden van de maffia, zo blijkt uit een rapport van het ETI.
Italiaanse tomaten zijn goed voor meer dan 60% van wat er aan tomaten wordt verkocht in het Verenigd Koninkrijk. Het ETI waarschuwt dat mensonterende omstandigheden in de sector schade kunnen berokkenen aan de reputatie van Britse inkopers.
Het rapport, genaamd "Het Tegengaan van Exploitatie van migrantenarbeiders in de Italiaanse Tomatenproductie", zegt dat ondanks eerdere pogingen om de sector op te schonen de allochtone arbeidskrachten in de Italiaanse tomatensector nog steeds gecontroleerd worden door malafide koppelbazen.
Deze koppelbazen, die ook wel bekend staan als de "caporali", blijven migrantenarbeiders inhuren hoewel Italië het caporalatosysteem in 2011 verboden heeft.
Het rapport voegt hieraan toe dat het innemen van land, fraude illegaal inhuren, exploitatie van werkkrachten en illegaal transport betekent dat de maffia invloed heeft in elke stap van de leveringsketen. Meer dan 25% van alle geconfisqueerde vaste activa zijn land, teeltbedrijven en ondernemingen die gerelateerd zijn aan de AGF-sector.
Deze illegale invloed op een groot deel van de arbeidsmarkt kan effect hebben op Britse retailers, die willen verzekeren dat hun leveringsketens geheel vrij van misbruik zijn, zo voegt het ETI toe.
Werknemers van buiten de EU vormen een disproportioneel deel van de werkkrachten, die onder de malafide koppelbazen vallen. Ze werken lange dagen en krijgen als salaris 40% minder dan het minimumloon.
"In de gebieden, die het meest getroffen worden door gevallen van arbeidsexploitatie, kunnen de leefomstandigheden erg slecht zijn. Veel buitenlandse seizoensarbeiders leven in kraakpanden of sloppen," zegt het rapport.
Britse retailers kopen normaal tomaten van Italiaanse verwerkingsbedrijven. Het ETI zegt echter dat Britse retailers de kracht en de invloed hebben om te handelen en zouden snel hun leveringsketen in kaart moeten brengen. Ze kunnen de gebieden die het meeste risico voor uitbuiting lopen, nakijken op het aantal gewerkte uren en de uitbetaalde lonen. "Het ETI adviseert dat retailers ook nakijken hoe hun inkoopvoorwaarden effect hebben op de situatie of dit de misstanden in de hand werkt."
De organisatie voegde toe dat internationale retailers niet als enigen verantwoordelijkheid moeten nemen voor het veranderen van dit systeem. Ook Italiaanse verwerkers en coöperatieven moeten hun leveringsketens nakijken op misstanden. Het ETI deed ook een beroep op overheden om meer wettelijke bescherming voor werknemers te verschaffen en om sancties op te leggen als deze worden aanbevolen door de EU. Ook wil het ETI dat er meer arbeidsinspecties worden uitgevoerd.
Hoewel er officieel 116.000 migrantenarbeiders werken in Italië, geven onofficiële cijfers aan dat er zoveel als 500.000 migrantenarbeiders kunnen zijn in het land.