Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Citrusprijzen Rusland verdubbelen?

EU vergadert over verlengen sancties Rusland

De EU vergadert deze week over verlenging van de sancties tegen Rusland. Afgelopen zomer werden de maatregelen met een half jaar verlengd. Die periode loopt in januari af. Rusland stelde extra sancties in tegen Turkije zonder directe betrekking op de AGF-sector. En het vrijhandelsakkoord tussen Rusland en Oekraïne vervalt per 1 januari vanwege de Oekraïense toenadering tot de EU. Poetin verhoogt het minimumloon voor 2016, maar dit is onvoldoende om de inflatie te compenseren. Iran wil de groenten- en fruitexport naar Rusland vergroten en de Turkse citrussector voorspelt dat de prijzen in Rusland de pan uit zullen rijzen.

EU vergadert over verlengen sancties
Deze week komt Europa bijeen om te praten over de sancties tegen Rusland. Afgelopen zomer werden de sancties verlengd tot 1 januari 2016. Naar verwachting worden de sancties nog een keer verlengd tot de Minsk-akkoorden zijn uitgevoerd. Aan de andere kant is de aandacht verschoven naar Syrië en zijn veel landen positief over de Russische bijdrage aan de strijd daar. Centraal-Europese landen en de Baltische Staten willen echter het conflict in Oekraïne niet inruilen voor het conflict in Syrië. Het eerste conflict was de aanleiding voor de sancties. Landen, die mogelijk positiever staan tegenover toenadering tot Rusland, zijn onder andere Frankrijk, Duitsland en Italië. De Pool Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, heeft de lidstaten gevraagd na te denken over een verlenging van de sancties met zes maanden.



Aanvullende sancties tegen Turkije
De Russische krant Kommersant meldt dat de Russische regering voorbereidingen treft om de sancties tegen Turkije uit te breiden. De krant had inzage in een voorstel, dat nog niet is goedgekeurd binnen de regering. De aanvullende maatregelen vormen een boycot op samenwerking in horeca, houtbewerking en pilotenopleidingen. De sancties zouden alleen gelden voor nieuwe overeenkomsten. Het voorstel is nog niet aangenomen.

Poetin verhoogt minimumloon
Nadat president Poetin onlangs zijn eigen salaris kortte, wordt het minimumloon vanaf januari verhoogd met vier procent naar 6204 roebel (87 dollar) per maand. Het minimumloon voor 2015 stond op 5965 roebel (84 dollar) per maand. Het gemiddelde loon in Rusland lag op 32.911 roebel (463 dollar) per maand. De inflatie staat echter op 14,6 procent en zal naar verwachting volgend jaar ook hoog blijven. Effectief dalen de lonen daardoor met 7,5 procent.

Poetin stelt vrijhandelsakkoord Oekraïne uit
President Poetin heeft het vrijhandelsakkoord tussen Rusland en Oekraïne dat 1 januari in werking zou treden uitgesteld. Sinds 2011 profiteerde Oekraïne van belastingvrije handel met Rusland, toen het land toetrad tot de Commonwealt of Independent States (CIS). Nu Oekraïne vanaf 1 januari handelsvoordelen met de EU krijgt, stopt de regeling met de CIS.

Lagere boetes voor belasting ontduiken
Vanaf maart 2016 geldt een verhoogde belasting op vrachtwagens van 20 ton. De truckers moeten 1,53 roebel (0,02 dollar) per kilometer voor gebruik van de federale wegen. Het systeem is in november ingevoerd. Vanaf maart 2015 worden de tarieven verdubbeld. Dat roept veel protest op van de chauffeurs. De regering heeft onlangs de bekeuringen op het niet betalen van deze belasting verlaagd. Sinds november bracht deze belasting de staatskas al 1,468 miljard roebel (20 miljoen dollar) op.

Meer Iranees fruit naar Rusland
Iran wil de export van groenten en fruit naar Rusland opschroeven. Die wens uitte de Iranian Trade Association in Moskou. Naast groenten en fruit zouden ook vlees en eieren naar Rusland geëxporteerd kunnen worden. Hoge importheffingen vormen nog wel een probleem voor de Iraanse exporteurs. Daarnaast wijzen de exporteurs op het belang van een goed logistiek netwerk en goede opslagcapaciteit.

Citrusprijzen Rusland verdubbelen?
De Turkse sector verwacht dat Rusland een zware tijd tegemoet gaat als de grenzen gesloten worden, met name voor citrus. "Rusland zal enkele moeilijke dagen ervaren. Ze kunnen citrus importeren uit Amerikaanse landen of China, maar de kosten zullen verdubbelen," aldus Mehmet Akin Dogan van de Yuregir Chamber of Agriculture. De Turkse sector wil dat de relatie met Rusland zo snel mogelijk normaliseert omdat dat beter is voor de situatie in beide landen.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.