Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese en lokale aanbieders zetten Duitse export onder druk

Het exportklimaat van de Duitse voedingsmiddelenindustrie overtrof in december 2015 het niveau van vorig jaar. Het saldo van de exportbarometer wat betreft de huidige handelssituatie en de handelsverwachtingen verbeterde zich met +8 punten naar +42 punten. De gebruikelijke seizoenseffecten lieten het exportklimaat echter zwakker uitvallen dan in de zomer van 2015. Het exportklimaat ziet er onder andere in de groenten- en fruitverwerking bovengemiddeld positief uit.



De belangrijkste exportmarkten zijn momenteel volgens inschatting van de BVE (Bundesvereinigung der Deutschen Ernährungsindustrie) Nederland, Italië, Frankrijk, Zwitserland, de VS, China, Oostenrijk en Groot-Brittannië. Het percentage van levensmiddelexporteurs, die hun producten buiten de EU verkopen is toegenomen naar 76 procent. De afzetverwachtingen voor de komende zes maanden zijn voor de meeste markten constant. Alleen voor China, de VS, Australië en Denemarken verwacht de meerderheid van de levensmiddelexporteurs een stijgende afzet. De verwachtingen van de handel met Rusland zien er beter uit dan een half jaar geleden. Er gaat echter nog steeds 28 procent van de exporteurs uit van een verder dalende afzet in Rusland.

De levensmiddelexporteurs zagen drie jaar geleden de Duitse producenten nog als hun grootste concurrenten binnen de exporthandel. Deze concurrentiesituatie is inmiddels echter duidelijk veranderd. De grootste concurrenten op de wereldmarkt zijn volgens de BVE nu Nederland (28 procent), Frankrijk (23 procent), Italië (20 procent), de VS (18 procent) en China (16 procent). Op de wereldwijd tien grootste importmarkten voor levensmiddelen, met uitzondering van Nederland en Italië, is de meerderheid van de Duitse exporteurs niet vertegenwoordigd. In de afgelopen drie jaar is de concurrentiesituatie op de grootste levensmiddelexportmarkten niet veranderd volgens inschatting van de BVE. Vooral de lokale producenten evenals de Europese concurrenten zien de Duitse levensmiddelexporteurs op deze markten als hun grootste concurrenten.

Bron: www.bve-online.de
Publicatiedatum: