Comeback pastinaken en wortelpeterselie in Duitsland
'Groenten-tweelingen'
Pastinaken en wortelpeterselie lijken erg veel op elkaar. Alleen kenners kunnen ze op het eerste gezicht van elkaar onderscheiden. Enkele details verklappen met welke groenten men te maken heeft. De wortelpeterselie is circa 20 centimeter lang en circa drie tot vijf centimeter dik. Ter vergelijking: grote pastinaken worden tot wel 40 centimeter lang. Bovendien is bij hen het bovenste gedeelte dikker. Een ander verschil zit hem in de bruine steelaanzet. Bij de wortelpeterselie steekt hij er bovenuit, terwijl hij bij bij de pastinaak licht naar binnen is gewelfd. Qua smaak zijn beide wortelgroenten duidelijk van elkaar te onderscheiden. De pastinaak smaakt wat zoet, nootachtig en pittig. De smaak van de wortelpeterselie doet aan peterselie denken. Hij is eveneens pittig van smaak, maar iets intensiever.
Vers in de winter
Pastinaken en wortelpeterselie worden in de herfst geoogst. Van september tot februari zijn ze bijzonder vers. Goede wortelgroenten herkent men aan een vaste en strakke buitenkant. Wie kleine exemplaren koopt, heeft bij het schillen weliswaar langer nodig, maar dit loont zich. Kleine pastinaken en wortelpeterselie zijn bijzonder smaakvol en zacht van smaak. Pastinaken en wortelpeterselie kunnen het beste in het groentenvak van de koelkast bewaard worden. Daar blijven ze meerdere dagen lang vers.
Bron: BVEO