BelOrta bereikt een recordomzet van 400.000.000 euro
Sophie Reyntes ontvangt de cheque van BelOrta-directeuren Chris De Pooter en Filip Fontaine
Jammer genoeg betekent de recordomzet zeker niet dat alle groenten- en fruittelers een goed jaar hadden. De prijsvorming van verschillende producten was ondermaats en laat de betrokken telers in zorgen. Het importverbod in Rusland blijft erg wegen op de fruitmarkt en op verschillende groenten. Ook onze trotse winterproducten zoals witloof, prei of rapen presteren de laatste maanden ondermaats, allicht doordat de consumptie in het ongewoon warme weer achterblijft. Sla in al haar vormen krijgt dan weer te maken met slechte prijzen door het zachte weer, waardoor de teelt van sla in open lucht overal in Europa ongewoon lang blijft doorgaan.
De recordomzet betekent wel dat de coöperatie BelOrta er staat na de fusiejaren en dat de tuinders heil zien in het samen naar de markt gaan. Het coöperatief model is moderner dan ooit en scherp afgesteld om de vinger aan de pols te houden en snel in te spelen op een wispelturige en moeilijke markt. Kwaliteit en vernieuwing zijn de kernwoorden waarmee we extra waarde voor onze telers creëren.
Aan de recordomzet worden geen grootse feesten gekoppeld. De prijsvorming van groenten en fruit geeft daar geen aanleiding toe. Wel wil BelOrta haar omzet weerklank geven door in deze kersttijd anderen die het moeilijk hebben te steunen. In het kader van 'De warmste week' van Music For Life schenken de telers van BelOrta daarom 4.000 euro aan Bednet, een vzw die langdurig zieke kinderen de kans geeft de lessen via webcam live te volgen van thuis uit.