Sancties na annexatie Krim: “dom en beschadigend”
Sancties na annexatie Krim: "dom en beschadigend"
In een interview met de Duitse krant Bild noemde president Poetin de beslissing om sancties in te voeren tegen Rusland na de annexatie van de Krim "dom en beschadigend." Volgens de Russen gaat het overigens niet om een annexatie maar om een re-unificatie. Hij verwijst in dit geval naar het referendum waarin een meerderheid van de inwoners van de Krim voor aansluiting bij Rusland stemden. Dat deze stemming niet erkend wordt, vind de president opmerkelijk. Hij maakt een vergelijking met Kosovo, waarvan de onafhankelijkheid wel wordt erkend, maar waarvoor geen referendum is gehouden onder de bevolking. De president noemde de gevolgen van de sancties: "de grootste schade in de huidige situatie wordt aangebracht aan onze economie en de prijsdaling in onze traditionele exportproducten." Volgens de president hebben de sancties ook positieve gevolgen voor Rusland gehad.
Duitsland ziet perspectief in Normandië format
De Duitse bondskanselier Merkel denkt dat er vooruitgang geboekt kan worden in de onderhandelingen tussen Frankrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne binnen het 'Normandië Format'. Binnen dit format moet er vooruitgang geboekt kunnen worden in de komende maanden rond de crisis in Oekraïne. "Ik geloof dat we vooruitgang kunnen boeken met de Normandië onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne in de komende maanden. Ik ben optimistisch," zie de Duitse bondskanselier. De naam van het format verwijst naar de gesprekken die gevoerd werden tijdens de herdenking van D-Day in Normandië twee jaar geleden. Rusland is bereidt om te onderhandelen op basis van "wederzijds respect en de internationale verdragen."
Poetin: "De Muur is niet afgebroken, maar verschoven"
Het oude conflict tussen het Oosten en het Westen tijdens de Koude Oorlog is nog niet afgelopen, de grens is alleen verschoven. Dat zei de Russische president in een interview met Bild. De Val van de Muur betekende volgens hem niet een einde aan het conflict, maar eerder een verschuiving van de grens van het conflict. Daarmee werd volgens Poetin niet heel Europa verenigd. Ook faalde Rusland in de eerste jaren in de bescherming van de nationale belangen. Rusland wil de relaties met andere landen opbouwen op basis van wederzijds respect voor standpunten en belangen.
Russische olieprijs gehalveerd
De gemiddelde prijs voor olie uit Rusland is vorig jaar bijna gehalveerd, dat zei de Minister van Financiën. In 2014 lag de gemiddelde prijs op 97,60 dollar per vat, vorig jaar was dat 51,23 dollar per vat. Een daling van 47,5 procent. In december gingen de vaten voor 36,42 dollar van de hand, een maand eerder was dat nog 42,11 dollar. In de begroting voor dit jaar houdt de Russische regering rekening met een olieprijs rond de 50 dollar per vat. Met een prijs rond de 40 dollar per vat loopt het tekort op tot 19,8 miljard dollar. Deze week daalde de prijs op de wereldmarkt tot 32,83 dollar per vat.
Oekraïne snijdt in eigen vingers
De Oekraïense boycot van Russische producten, die het land instelde nadat Rusland eerder deze maand de grenzen sloot voor Oekraïense producten, snijdt het land mogelijk zelf in de vingers. Volgens experts is Rusland een veel belangrijkere markt voor Oekraïense exporteurs dan andersom. Ze wijzen er op dat enkele jaren geleden van de Oekraïense export 25 procent naar Rusland werd uitgevoerd. Daarentegen had Oekraïne een marktaandeel van vijf procent in de export van Rusland.
Armenië moedigt aardappelteelt aan
Armeense boeren worden aangeraden dit jaar aardappelen te poten. Volgens de nationale brancheorganisatie zal er vanuit Rusland vooral een grote vraag komen naar de vroege aardappelen, ook omdat Rusland de grenzen gesloten heeft voor Turkije. De organisatie garandeert dat de Russische markt open is tussen mei en 20 juli voor aardappelen uit Armenië. Ook andere landen proberen een graantje mee te pikken, zoals Pakistan, Egypte, Israël en China.
Russische inspectie bezoekt Servië
Op 11 en 12 januari bezoekt het hoofd van de Russische fytosanitaire dienst Sergey Dankvert Servië. Tijdens zijn bezoek staan overleggen gepland over samenwerking tussen de landen. Volgens de Servische premier Aleksander Vucic kan het land de export naar Rusland verder vergroten. Vorig jaar voerde het land al twee keer meer uit naar Rusland dan voorheen.
Rusland vernietigt Turkse mandarijnen
De Russische inspectie heeft 225 kilo mandarijnen van Turkse herkomst vernietigd. Tijdens een inspectie troffen de controleurs de mandarijnen aan in een winkel in Stavropol. Het citrus was op 5 januari ingevoerd en daarmee illegaal. Een bulldozer vernietigde de mandarijnen.
Iran neemt maatregelen tegen smokkel
Teheran neemt maatregelen om te voorkomen dat Turkse producten als Iraans product naar Rusland verscheept kunnen worden. De Iraanse inspectie zal de Russische fytosanitaire dienst op de hoogte houden van de zendingen en op verzoek de documenten die Rusland stuurt verifiëren. Rusland benaderde Iran om een systeem op te zetten om smokkel te voorkomen.
Spanje compenseert verlies Rusland
De export van Spanje naar de EU is in 2015 met gemiddeld 5 tot 7 procent gestegen. Volgens de exportfederatie is er een record geoogst van 13 miljoen ton. De omzet kwam vorig jaar uit op 13 miljard euro, een stijging van 10 procent. Het verlies van de Russische markt, voor de boycot goed voor 7 procent van de uitvoer, werd gecompenseerd door de gestegen export naar EU-landen. De EU is goed voor zo'n 90 procent van de export. Binnen de EU steeg de vraag vooral uit Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Op product niveau voeren tomaten, paprika en steenfruit de lijst aan. Het zachtfruit assortiment maakte een forse groei mee.
Inflatie Oekraïne naar hoogtepunt
De inflatie in Oekraïne bereikte een hoogtepunt in twintig jaar met een gemiddelde inflatie van 43,3 procent. Met een prijsstijging van 70 procent noteerden groenten de grootste verandering ten opzichte van 2014.
Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.