Duitsland: Bio-omzet groeit 11,1%
"De vraag groeide in 2015 nogmaals sterker dan in de voorgaande jaren. En het potentieel op de biologische markt is nog lang niet uitgeput", aldus Peter. Het maakt niet uit waar biologische producten in de schappen staan, de consumenten tasten toe. Zo droegen alle verkoopkanalen aan de marktgroei bij. De verkoop van biologische levensmiddelen en dranken nam het sterkste toe in de levensmiddelenhandel en groeide daar met 13,2% naar 4,76 miljard euro omzet. Speciale biologische winkels ontwikkelden zich vergeleken bij de voorgaande jaren bovengemiddeld goed en behaalden met een totale omzet van 2,71 miljard euro een sterke omzetplus van 10,0%. Ook bij de overige verkoopplaatsen zoals reformhuizen, bakkerijen of de verzendhandel groeide de omzet die met biologische producten behaald werd sterker dan voorheen. In totaal werd in 2015 55% van de totale biologische omzet in de levensmiddelenhandel behaald (2014: 54%), 31% in de biologische winkels en 13% bij overige verkoopplaatsen.
Het sterkere engagement voor de biologische landbouw in veel Duitse deelstaten en stabielere telersprijzen voor biologische producten zorgden er in 2015 voor dat weer meer telers besloten om over te stappen naar biologische landbouw. Volgens schatting van de BÖLW groeide het Duitse biologische landbouwareaal in 2015 met circa 30.000 hectare naar 1.077.950 hectare. Dat betekent een toename van 2,9%. Het aantal biologische bedrijven groeide in dezelfde periode naar 24.343 bedrijven, wat een toename van 945 bedrijven of 4,0% betekent. Desondanks kan de ontwikkeling van de biologische bedrijven en het biologische areaal de sterke marktgroei nog niet bijbenen. Peter: "Het gat tussen de biologische omzet en de areaaltoename wordt groter. Daarom moeten er meer biologische producten geïmporteerd worden die ook van de akkers in eigen land zouden kunnen komen. De Duitse landbouw heeft het potentieel van de biologische markt ook in 2015 niet volledig benut."
BÖLW-voorzitter Felix Prinz zu Löwenstein appelleerde aan de Duitse landbouwminister Schmidt om ervoor te zorgen dat er meer financiële middelen van de EU in de agrarische milieuprogramma's die betrekking hebben op biologische landbouw terechtkomen. Alleen zo kan ervoor gezorgd worden dat er meer beweging in de Duitse landbouw komt in de richting van biologische productie. "Duitsland en de afzonderlijke deelstaten zijn het erover eens dat de biologische landbouw snel uitgebreid zou moeten worden naar 20% van het totale landbouwareaal. Dit zal echter niet lukken wanneer conventionele bedrijven die hun toekomst in de biologische landbouw zien, van de hand gewezen worden. Want wanneer er zoveel telers overstappen op biologische landbouw als de markt mogelijk maakt en het 20%-doel verlangt, hebben de deelstaten snel geen geld meer. Duitsland moet haar nationale speelruimte binnen de Europese agrarische politiek nu gebruiken en 15% van de financiële middelen voor agrarische milieuprogramma's een andere bestemming geven die de biologische landbouw bevordert." Tot nu toe kreeg slechts 4,5% een andere bestemming. Daarmee staat er momenteel zelfs 9% minder geld voor toekomstgerichte landbouw ter beschikking dan voor de laatste landbouwhervorming. "Zo kan de Bondsregering haar doelen op het gebied van duurzaamheids- en biodiversiteitsstrategie niet bereiken", waarschuwde Löwenstein.
Löwenstein benoemd een verdere voorwaarde voor de duurzame ontwikkeling van de biologische levensmiddeleneconomie: "Biologische ondernemers hebben stabiele, op de praktijk afgestemde en wettelijke randvoorwaarden nodig. In Brussel komt het nu aan op het Europees Parlement en de Europese Agrarische Raad, die momenteel samen met de Europese Commissie de nieuwe Europese biologische landbouwverordening tot stand brengen. Het Europees Parlement en de EU-lidstaten mogen niet instemmen met compromissen die de ontwikkeling van de biologische landbouw afremmen."
Voor verdere informatie:
Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft e.V. (BÖLW)
Joyce Moewius
Presse- & Öffentlichkeitsarbeit
Tel. +49 30.28482-307
[email protected]
www.boelw.de