Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt gember

China is een grote gemberproducent. De productie in dat land beïnvloedt direct de prijzen op de wereldmarkt. Ook Peru timmert aan de weg als het om de productie gaat. In Europa lift de vraag mee op de groeiende belangstelling voor gezonde voeding. Daarnaast staat de vraag onder druk omdat het voorjaar begint. De vraag naar gember vanwege de medicinale werking daalt daardoor.

Peru wil export vergroten
Hoewel lange tijd de Peruaanse gember gezien werd als vergelijkbaar met de Chinese, zijn de Peruaanse handelaren er van overtuigd dat dit niet het geval is. Een groot verschil is dat de Chinese teelt gemechaniseerd is, terwijl de teelt in Peru nog uit veel handwerk bestaat, zo verzekert een handelaar. De piek van het seizoen ligt tussen juli en februari. In de overige maanden is er een kleine aanvoer. Een exporteur vertelt vorig jaar 100 containers te hebben geëxporteerd. Naar verwachting zal dat volume dit jaar stijgen. Belangrijkste afzetmarkten zijn de VS en Europa.



Chinese gember zet toon wereldmarkt
De sterke concurrentie en de overvloedige aanvoer van Chinese gember drukt wereldwijd de prijzen in voorgaande jaren lag de prijs voor Chinese gember hoger. Vroeg in 2015 stonden de prijzen op de binnenlandse markt rond de 20 yuan per kilo. Ook zijn er meer telers in de gemberteelt gestapt, waardoor de productie aanzienlijk is gestegen. Schattingen gaan uit van 30 procent groei in de regio Shandong. Deze provincie is goed voor 90 procent van het Chinese volume. Binnen de provincie zijn het de regio's Anqui, Laiwu, Lishui en Lushan, die bekend staan om de gemberproductie. Daardoor daalde de prijzen op de binnenlandse markt naar 3 tot 4 yuan per kilo dit jaar.
De gember is ook tegen lagere prijzen beschikbaar op de wereldmarkt, wat de internationale markt onder druk zet. Telers klagen dat de internationale vraag te laag is. Deze maan start het nieuwe plantseizoen, het is nog te vroeg voor ramingen.

Australië: geen import nodig
Een groeiende trend van gezondheid doet de vraag naar gember stijgen. De teeltomstandigheden in Queensland zijn ideaal de laatste maanden. Naar verwachting zal er dan ook een goede aanvoer zijn de rest van het jaar. In de maanden mei tot juli wordt vroege gember geoogst. In de maanden augustus tot december wordt een meer 'volwassen' gember geoogst. Deze kenmerkt zich door een dikkere, goudgele schil. In de loop van het seizoen verandert de smaak van de gember door de teeltomstandigheden. De start van het seizoen, vanaf medio februari, gaat gepaard met een hogere vraag. Door de goede aanvoer uit Australië is er geen import van de gember.

België: lagere vraag door komst voorjaar
De vraag naar gember neemt iets af, door het warmere weer. In sommige landen wordt gember nog steeds echt alleen als medicijn tegen onder andere verkoudheid gezien en in de lente zijn er minder mensen ziek dus is er minder vraag vanuit die landen. De prijzen zakken daardoor ook iets maar daarom zijn er ook juist weer grote bestellingen omdat andere handelaren daar weer handel in zien.
Daarnaast ziet de sector groeikansen aangezien de gember steeds vaker ook in de keuken gebruikt wordt.

Gember populairder in Italië
Gember is nog altijd een nicheproduct dat jaarrond goed verkrijgbaar is. De vraag naar gember lift mee op de toenemende trend van gezondheid, ook door promoties via de media. Zo is bijvoorbeeld gemberthee bezig met een opmars. Volgens handelaren is de consumptie van de gember in de afgelopen twee jaar 300 procent gestegen. Op de groothandelsmarkten, vooral die in Bologna, is Chinese gember beschikbaar. Daarnaast zijn de laatste volumes uit Zuid-Amerika (Peru, Chili en Brazilië) beschikbaar. Er zijn geen noemenswaardige ontwikkelingen in volumes en de prijzen zijn stabiel, tussen de 1,70 en 1,80 euro per kilo. Een enkele keer schiet de prijs door naar de 2 euro per kilo. Gember is geen duur product, vaak is de verpakking duurder dan het product.

Vraag in Israël klein maar groeiende
De vraag naar gember valt in twee delen uiteen: om gezondheidsredenen of als kruid in de keuken. in beide gevallen is de vraag nog klein, maar is er wel een groeiende trend te zien. Gember is een vast ingrediënt van de Iraanse en Jemenitische keuken, beide zijn populair in Israël. Ook door de opmars van sushi restaurant, die gember gebruiken, stijgt de vraag. De gezondheidsvoordelen van gember zijn al lang bekend, maar met de trend van gezonde voeding en alternatieve medicijnen is gember weer helemaal terug.
Het land kent een kleine vooral biologische teelt. Deze kleine volumes worden via de supermarkt afgezet tegen hoge prijzen. Gemiddeld ligt de prijs op 4 euro voor 250 gram. Daarnaast is er import van gemberwortel en gemberpoeder, die prijzen liggen rond de 2,50 euro per kilo.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staat zachtfruit centraal.