Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt kersen

De ranglijst met grootste kersenproducenten wordt aangevoerd door de VS en Turkije. Het zijn echter de Russen en de Oost-Europeanen, die volgens de statistieken de meeste kersen consumeren. Daarna volgen de andere Europese landen en Latijns-Amerika. Het komende seizoen wordt uitdagend. Een koel en nat voorjaar, gevolgd door een trage start van de zomer, lijkt een overeenkomst te zijn tussen de productielanden op het noordelijk halfrond. In Californië, Spanje, Griekenland en België had de regen een grote invloed op de oogst. Bulgarije en Turkije doen het nog redelijk goed.

Turkije grootste producent
Het land is de grootste kersenproducent ter wereld. Vorig jaar eindigde de oogst met bijna 500.000 ton kersen. In de exportcijfers staat Turkije echter derde op de wereldranglijst. Het overgrote deel van de export ging naar Rusland en de Europese Unie.

Het seizoen in de eerste regio's op zeeniveau nadert haar einde. De afgelopen 12 dagen zijn de kersen verpakt. De oogst verschuift zich dan naar de Izmir regio, zo'n 600 meter boven zeeniveau. Door deze verschillende hoogtes kan het seizoen verlengd worden. Na Izmir volgt de oogst in Afyon, 800 meter boven zeeniveau.
Net als in andere teeltgebieden valt het volume dit jaar tegen. Daardoor denken de Turkse exporteurs te kunnen profiteren van de ruimte, die hierdoor ontstaat op de markt. De exporteurs worden geconfronteerd met gesloten Russische grenzen dit jaar. Rusland was de belangrijkste afzetmarkt.



Hagel en regen dramatisch voor Italiaanse kersen
Forse hagelbuien trokken op 20 mei over Apulia. De hagel trof de noordelijke regio Bari. De regen trof Turi. Deze laatste regio staat bekend om de Ferrovia kersen. De rest van de regio Bari, Taranto en Foggia, werden ook getroffen door regen. De verliezen voor de Ferrovia en Conversano worden door een teler geraamd op 60 tot 80 procent. Voor de Giorgia staat de schade op 30 procent. In Casamassima en Acquaviva zijn ook de laatste kersen, die eerdere regenbuien overleefden, beschadigd. De oogst daar is verloren.

Het seizoen begon vroeg. Prijzen in Casamassima-Castellaneta stonden op 7 tot 7,50 euro per kilo voor de klasse 1 kersen. Giorgia kersen brachten 4 tot 4,50 euro per kilo op.

De kersenteelt in Apulia is goed voor 40% van de Italiaanse teelt. Nadat slecht weer zo'n 23.000 ton kersen beschadigde, werd de schade geraamd op 90 miljoen euro. Daarmee is het een van de slechtste seizoenen voor de telers.

In het noorden van het land hebben de telers een topseizoen. De kwaliteit is goed en de eerste Durone en More kersen zijn beschikbaar. De vraag naar de kersen komt van de binnenlandse markt, maar ook uit Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Scandinavië, Tsjechië, Oost-Europa, Midden-Oosten en China.
Op de groothandelsmarkt van Bologna brachten de kersen uit Apulia 2 tot 2,50 euro per kilo op. Lokaal fruit, uit de regio Vignola, bracht 4 tot 5 euro op, met 5 tot 7 euro voor de beste kwaliteit. De prijs voor de Spaanse kersen staat op 3 tot 5 euro per kilo. In vergelijking met vorige week zijn de prijzen gedaald, maar handelaren zijn niet ontevreden.

Fors minder Griekse kersen geraamd
Door de hoge temperatuur worden dit jaar minder kersen verwacht. De raming staat op 40.000 tot 50.000 ton tegen 80.000 ton vorig jaar. De Griekse sector investeert in nieuwe rassen. In de afgelopen tien jaar zijn onder andere de 'star' rassen geïntroduceerd.

Britse markt moeizaam
De import van Spaanse kersen kwam twee weken geleden op gang. De belangrijkste rassen zijn de Chelan en de Santina. De volumes nemen de laatste dagen toe. Een importeur vertelt in een normaal jaar in deze periode meer volume te importeren, maar de regen in Spanje reduceerde de oogst. Als gevolg daarvan zijn de prijzen hoog, wat de vraag doet dalen. Het duurt een paar weken voordat consumenten gewend zijn aan kersen in het schap en het fruit ook daadwerkelijk gekocht wordt. Dat momentum is nu voorbij. Nu de grotere volumes uit Spanje beschikbaar komen, blijft de vraag achter. Ook het Britse seizoen komt maar moeizaam op gang met een kwakkelende start van de zomer. Het seizoen start twee weken later dan normaal. Volgens een handelaar vangt het seizoen halverwege juli aan. In een normaal jaar sluit het Amerikaanse en Canadese seizoen aan op het Britse seizoen, maar in die landen is de oogst al begonnen. De eerste volumes worden in augustus verwacht als de Britse kersen nog op de markt zijn.

Regen reduceert Spaanse oogst
In maart zag het seizoen er nog goed uit. De oogst leek vroeg te beginnen met grote volumes. Toen zette de regen in, die een groot deel van de oogst beschadigde. Vervolgens daalde de temperatuur tot 14 graden Celsius, waar normaal de temperatuur rond de 20 graden Celsius is. De koele periode stelde de oogst met twee weken uit.

De Spaanse kersen brengen momenteel mooie prijzen op. Door een lagere aanvoer in het begin van het seizoen stonden de prijzen uitzonderlijk hoog. Ook de regen van afgelopen weekend had invloed op de oogst in de regio Valle del Jerte. Op dit moment wordt in alle grote teeltgebieden (Tarragona, Aragón, Valle del Jerte en Alicante) geoogst, waardoor de prijzen stabiliseerden. De vraag is groot en stabiel uit de exportmarkten. De binnenlandse markt zit in het slob. De belangrijkste exportmarkten liggen binnen Europa, maar Scandinavië, Hong Kong en Brazilië worden belangrijker. Ook Colombia importeerde de eerste Spaanse kersen. Exporteurs vrezen de concurrentie uit Turkije. Door de boycot moeten de Turkse exporteurs op zoek naar nieuwe markten.

Nederlands seizoen start met hoge prijzen
Alleen de kersen uit de kas zijn beschikbaar. De kersen buiten de kas zijn erg laat dit jaar. De eerste kersen worden volgende week verwacht. Normaal duurt het seizoen Nederlandse kersen 6 tot 8 weken. Het grootste deel van de kersen wordt binnen Nederland vermarkt. Daarnaast is er export naar vooral Scandinavië. Er zijn meer exportmarkten met interesse, maar de handel over de grens heeft ook nadelen. Hoe verder de markt, hoe eerder er geoogst moet worden. De Nederlandse supermarkten kiezen steeds vaker voor de Nederlandse kersen. Naast de verkoop van de losse kersen neemt ook de verkoop van de kleinverpakkingen een vlucht.
De prijs is momenteel hoog, met 2,80 euro voor 250 gram dikke kersen. Kleinere maten brengen tussen de 1,60 en 1,80 euro op.

De aanvoer uit Spanje en Frankrijk valt erg tegen dit jaar. Waar normaal containers ingevoerd worden, gaat het momenteel om pallets. Waarschijnlijk neemt Turkije dit gat in de markt in. Handelaren zijn tevreden met deze situatie. Hun voorkeur gaat uit naar de verkoop van Nederlandse kersen. Vanuit de handel is er redelijk wat kritiek op de kwaliteit van de Spaanse kersen.
Bekende rassen in Nederland zijn Karina, Kordia, Regina. Deze rassen zijn goed voor 40 tot 50% van het volume. De nieuwe kersenrassen zijn groter, sappiger en "nog lekkerder" dan de traditionele rassen.

Het areaal van zoete kersen nadert de 450 hectare, een verdubbeling ten opzichte van het jaar 2000. Vanuit de markt is vooral vraag naar grote kersen. Dat lijkt dit jaar goed te slagen. Door de rui zijn er dikke kersen.



België: appeltelers schakelen om
Tegen het einde van deze maand worden de eerste kersen verwacht. Met gunstige weersomstandigheden vangt de oogst soms begin juni aan, maar dit voorjaar tekende zich door veel regen in het kersenteeltgebied. De verwachting is dan ook dat van de eerste kersen minder volume beschikbaar komt. Later in het seizoen worden grotere volumes verwacht. De kersenteelt lijkt weer in trek te komen. Als gevolg van de Russische boycot staat de appelteelt onder druk. Voor deze telers zijn kersen wellicht een lucratievere teelt.

Frans seizoen korter door late start
Het Franse kersenseizoen is twee weken later begonnen dan gebruikelijk. Over het algemeen is de kwaliteit van de kersen goed, maar het volume valt wel lager uit. De prijs ligt momenteel tussen de 6 en 15 euro per 4 kilo (een doos met vier punnets van 1 kilo). Het ras Lazare is erg in trek, wat resulteert in hoge prijzen. De kwaliteit van de kersen uit de kas is doorgaans beter dan die van de vollegrond. Het leeuwendeel van de Franse kersen wordt op de binnenlandse markt verkocht. Daarnaast is er ook export. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste afnemer. Het seizoen is dit jaar korter door een late start. Naar verwachting loopt het seizoen tot 10 juli. Vooral in het zuiden zijn veel kersen beschadigd.

Eindelijk goed seizoen voor Israël
Een goed seizoen voor de kersentelers na een periode van overaanbod en lage prijzen. De warme en droge winter resulteert in een productiedaling van 30 tot 40 procent. Daarmee komt de totale oogst uit rond de 2.500 ton: een forse daling ten opzichte van de 4.000 ton uit de afgelopen jaren. Een kilo kersen kost momenteel rond de 6,50 euro in de supermarkt. Naar verwachting zal de prijs in de komende tijd blijven schommelen tussen de 5,50 euro en 9 euro per kilo. Dat is de normale prijs voor de kersen. Er worden wel eens uitschieters gemeld tot 15 euro per kilo of dieptepunten van 3 euro per kilo, afhankelijk van de productie.

De kersenmarkt is aantrekkelijk. Dat bewijst het groeiende areaal in de afgelopen jaren. Historisch gezien werden alle kersen in het noorden van het land geteeld. Met name op de Golanhoogte en Upper Galilee. De teelt is echter uitgebreid naar de centrale regio's rond Jeruzalem. Die regio's zijn warmer, waardoor het seizoen eerder aanvangt. Het meest populaire ras is de Burlat. Andere grote rassen zijn de Bing, Sam, Chinook, Stella, Heidl en Rainier.

In de afgelopen jaren oversteeg het aanbod de vraag op de lokale markt. Veel telers keken daarom over de grens voor afzetmarkten. Het seizoen overlapt met het Europees seizoen, wat export lastig maakt. Desondanks lukte het de telers om de vroege kersen via supermarktprogramma's op de markt te brengen. Vooral het Verenigd Koninkrijk nam de kersen af. Daarnaast wordt er zo'n 100 ton kersen naar Zuid-Afrika verscheept. Een potentiële groeimarkt is de biologische kers, waarvoor een grote vraag bestaat in Europa. In de komende jaren zal het volume biokersen stijgen.

Meer concurrentie op Chinese markt
Zo'n 60 procent van de Chinese kersenteelt is te vinden in de provincie Shandong. Andere teeltgebieden zijn Dalian (Noord-China), Shaanxi en Sichuan. Kersen worden populairder in deze markt. vaak worden ze gepresenteerd als cadeau. Zowel de import als de binnenlandse teelt stijgt.

Het Chinese seizoen beging vroeg in mei. De Yantai kersen staan bekend als 'Amerikaanse kersen' omdat de eigenschappen van dit ras overeenkomen met de kersen die in de VS geteeld worden. De kersen uit Sichuan zijn van een Chinese variëteit die doorgaans voller van kleur en iets zoeter is.

De Yantai kersen gingen vorige voor 20 tot 40 yuan (2,80 tot 5,40 euro) per kilo van de hand. Dalian kersen worden beter gewaardeerd, die prijs staat op 100 yuan (14 euro) per kilo. De verwachting was dat de prijzen lager zouden uitvallen dit jaar door een stijgend aanbod. Halverwege mei stabiliseerde de prijzen echter. Naar verwachting dalen de prijzen als Shandong aan de markt komt.

Momenteel zijn er ook kersen uit Washington op de markt. populaire rassen zijn de Ruby en Bing. Deze kersen kosten rond de 300 yuan (40 euro) per 5 kilo. De aanvoer loopt tot midden juli. De concurrentie op de kersenmarkt is gestegen doordat meer grote bedrijven het steenfruit zijn gaan importeren. Kleinere ondernemingen proberen zich te onderscheiden met eigen labels voor de kersen. Chili is de grootste kersenleverancier aan China. Deze kersen komen rond het Chinese Nieuwjaar op de markt, dan is de vraag naar het steenfruit hoog. Dit seizoen exporteerde Chili 90.000 ton naar China. Andere leveranciers van de kersen zijn Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Mexico groeimarkt voor kersen
Het klimaat in het Noord-Amerikaanse land is niet gunstig voor de kersenteelt. Daarom is het volume dat hier geteeld wordt beperkt, rond de 10.000 dozen van 5 kilo. De vraag naar het steenfruit stijgt echter wel, mede door de gezondheidsvoordelen van de kersen. De kersen worden vooral geïmporteerd uit het noordwesten van de VS, waar het seizoen loopt van juni tot september. Het hoogseizoen is tijdens de zomermaanden, maar de eerste kersen zijn sinds mei op de markt.

De markt voor kersen groeit. Daar ging een introductieperiode van 5 tot 7 jaar aan vooraf. Vorig jaar werden 230.000 dozen geïmporteerd uit het noordwesten van de VS. Een jaar eerder was dat nog 130.000. Voor 2014 lag het volume op 70.000 tot 120.000 ton. Naar verwachting zal de markt voor de kersen in de komende jaren verder groeien.

Minder kersen in Verenigde Staten
De beste teeltgebieden voor kersen zijn te vinden in Washington, Idaho, Montana en Oregon, in het noordwesten van de Verenigde Staten. Dankzij de goed ontwikkelde infrastructuur hebben de VS een goede basis voor export.
In de staat Washington is het seizoen eerder begonnen dan normaal. Hoewel de volumes klein waren in de eerste periode van het seizoen, worden later in juni grotere volumes verwacht. Het kleinere volume kan echter positief uitpakken voor een markt die in het slob raakte. Het seizoen begon met goede prijzen, sindsdien is wel een dalende trend ingezet. Vanaf de derde week van juni wordt stabiliteit in prijs en volume op de markt verwacht. Het seizoen eindigt naar verwachting twee weken eerder dan normaal.
In Californië waren de verwachtingen goed tot de regen inzette. Het hemelwater reduceerde het volume van 9 miljoen dozen naar 4,5 miljoen dozen.

Canada verwacht vroege start
Ook in de Canadese provincie Brits Columbia is het seizoen eerder begonnen dan normaal. Daarmee nadert het seizoen het seizoen in Washington. Dat de Canadese kersen moeten concurreren met de Amerikaanse kersen, heeft niet de voorkeur, vertelt een handelaar. Het volume is veel kleiner. Naar verwachting begint het seizoen drie weken eerder dan normaal. Een mild voorjaar met hogere temperaturen dan gebruikelijk resulteert in een vroege oogst. In het zuiden van de provincie kan de oogst iets lager uitvallen. Wel worden dikkere maten verwacht.

Chili sloot moeizaam seizoen af
Het afgelopen seizoen was moeizaam. De volumes vielen tegen, mede onder invloed van het weer. Voor dit jaar wordt een beter seizoen verwacht. Het weer is weer stabiel en de invloed van de regen is beperkt. De oogst begint in november en duurt tot januari. De vraag naar de Chileense kersen is goed, met name uit China. Handelaren hopen dan ook op goede prijzen.


Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan bloemkool en broccoli centraal.