
Tholen - Egypte kent dit druivenseizoen de nodige uitdagingen. "Veel Egyptische producenten hebben te veel ethefon gebruikt om de rode druiven te kleuren. Dit heeft geleid tot veel partijen met overschrijdingen op de markt, die niet verhandeld konden worden", vertelt Lucien de Wit van Sous Fresh. "Al met al is het toch een problematisch seizoen voor Egypte, want ook de witte druiven vielen kwalitatief tegen door het warme weer. Volgende week worden in Egypte de eerste Crimson-druiven geoogst en aangezien die makkelijker kleuren, is de verwachting dat die druiven wel goed geschikt zijn. De Crimson-druiven zullen met 2 à 3 weken op de markt arriveren."

Zo moeizaam het Egyptische seizoen ging, zo goed ging Italië van start. "Wij ontvangen nu een week of vier dagelijks druiven vanuit Sicilië. De kwaliteit is dit jaar erg goed, want de druiven zijn grof en goed van kleur en smaak. Het prijsniveau is op dit moment met verkoopprijzen rond de 2-2,20 euro per kilo ook acceptabel, wat resulteert in een goede afzet. Met een week of twee arriveren ook de druiven vanuit Puglia en zal de aanvoer fors toenemen. Verder krijgen we over twee weken al de eerste Sugraone binnen vanuit de Italiaanse kassen", vertelt Lucien. "Je ziet toch dat de Italiaanse producenten steeds meer focussen op de teelt van pitloze druiven. Uiteindelijk geloof ik niet dat dit verkeerd is. Het biedt alleen maar meer ruimte voor de druiven met pit."

Vanuit andere herkomsten is de druivenaanvoer volgens Lucien rustig. "Spanje komt op de markt met pitloze druiven van de kuststreek en later zal de aanvoer van het binnenland gaan toenemen, maar zelf doe ik daar geen programma's mee. Verder zijn de vooruitzichten vanuit Griekenland nu goed, maar het is veel te vroeg om daar uitspraken over te doen. Als het eind juli flink gaat regenen, kan dat veel schade berokkenen in de druiventeelt. Dat hebben we vorig jaar wel gezien!"

Voor meer informatie:
Lucien de Wit
Sous Fresh B.V.
Venrayseweg 122D
5928 RH Venlo
T +31 77 3230225
F +31 77 3230299
l.dewit@sousfresh.com
www.sousfresh.com