Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bananenonderzoek Plus

Een op de drie Nederlanders sport beter dankzij banaan

Dafne Schippers, Epke Zonderland of Kiki Bertens – iedereen heeft zijn of haar favoriet tijdens de Olympische Spelen. Maar om goed te kunnen presteren, moeten deze helden goed eten. Hét bekendste sportersfruit? De banaan. Favoriet onder topsporters en ook niet-olympische Nederlanders. Zeven op de tien mannen en zes op de tien vrouwen vinden dat een banaan extra energie geeft tijdens het sporten. En een op de drie zegt zelfs beter te presteren tijdens het sporten als hij of zij een banaan heeft gegeten. Dat blijkt uit het Bananenonderzoek van PLUS onder ruim duizend Nederlanders.



Gaan met die banaan
Zeven op de tien Nederlanders zeggen een banaan te eten voor, tijdens of na het sporten. Twee derde geeft kinderen er eentje mee als zij gaan sporten. De reden? Acht op de tien geven aan dat bananen snel energie geven.

Hoe dat komt? Sandra Buijing, (sport)diëtiste van onder anderen Kiki Bertens: "Tijdens het sporten verbruik je onder andere koolhydraten. Hiervan moet je dus eigenlijk altijd voldoende op voorraad hebben. Als je langer dan anderhalf uur sport, betekent dit dat je tussentijds je koolhydratenvoorraad moet aanvullen. Omdat een banaan al kant-en-klaar is en een groot aantal koolhydraten bevat – 27 per banaan – is het een goede fruitsoort om net voor of tijdens, of ook na het sporten te eten. Bananen zijn dan ook een onderdeel van een gevarieerd dieet voor veel sporters."

Calorieën
Toch blijkt er nogal wat onwetendheid te bestaan over het aantal calorieën van een banaan. Uit het onderzoek blijkt dat een op de vijf Nederlanders van mening is dat een rijpe banaan meer calorieën bevat dan een onrijpe banaan. "Onzin," aldus Buijing. "Hoe rijper de banaan, hoe meer korte koolhydraten – lees: suikers – hij bevat, dus hoe sneller de energie in je lichaam opgenomen kan worden. Maar in principe maakt het voor het aantal calorieën niet uit."

Dat toch zo'n 20 procent van de Nederlanders van mening is dat bananen dikmakers zijn, is volgens haar onterecht. Ook Buijing krijgt de vraag regelmatig: "Natuurlijk is het belangrijk om gevarieerd te eten, maar in principe is er niks mis mee om elke dag een banaan te eten. Eén banaan bevat zo'n 120 calorieën en juist een groot percentage van de dagelijks benodigde vitamines en mineralen." Een banaan bevat 14 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aan kalium, 10 procent voor magnesium en 25 procent van je vitamine B6-behoefte.

Veelzijdige vrucht
Niet alleen in combinatie met sporten is de gele vrucht populair. Negen op de tien vinden bananen gewoon lekker. Bijna een derde noemt het zijn of haar lievelingsfruit. Bijna één op de tien eet elke dag een banaan en een op de vijf zegt niet zonder bananen te kunnen. Dat merk je ook aan de voorraad thuis: zeven op de tien hebben vrijwel altijd bananen in huis. Gaan we op pad, dan nemen we vaak een banaan mee voor onszelf of het gezin. En voor ruim zestig procent van de baby's is de banaan het eerste fruit dat zij eten.

Hoe eten Nederlanders hun banaan graag? Bananenbrood en smoothies duiken overal om je heen op. Maar hoewel 77 procent van mening is dat de vrucht qua bereiding veelzijdig is, eet 87,3 procent de banaan toch het liefst zo uit het vuistje. We worden het er alleen niet over eens wanneer we onze banaan moeten opeten: bijna vier op de tien vinden rijpe bananen lekkerder dan onrijpe. Hetzelfde aantal geeft juist de voorkeur aan onrijpe.

Bron: Plus Retail
Publicatiedatum: