Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan-Willem Arts, Wilko Fruit:

"Consumenten pakken eerder naar paraguayo dan platerina"

Tholen - Het is volop zomer en volgens een handelaar loopt het steenfruit uitstekend. "De vraag naar nectarines is wat beter dan de perziken, maar beide producten doen het goed. Momenteel zit de aanvoer van nectarines wat in een dip. Dit heeft te maken met de overgang naar andere variëteiten. Binnen enkele dagen verwachten we weer een normale aanvoer uit Spanje", vertelt Jan-Willem Arts van Wilko Fruit.



Hoe meer zon, hoe beter de perzikverkoop

Hij geeft aan dat het weer altijd invloed heeft op de verkoop van zomerfruit, maar dat dit bij perziken nog net een tikje opvallender is dan bij nectarines. "Bij perziken geldt: hoe meer zon, hoe meer verkoop. De verkoop van nectarines stijgt dan ook wel wat, maar veel minder heftig. Die is het hele seizoen door wat stabieler."



Paraguayo vs platerina
Jan-Willem geeft aan dat de populariteit van paraguayo's jaarlijks toeneemt "Je merkt dat de perzik hierdoor wel wat volumes inlevert, maar toch blijft er altijd een publiek voor perziken. Het is ook logisch dat mensen bij de aankoop niet kiezen voor perziken én nectarines én paraguayo's. Er moet toch een keuze worden gemaakt." Opvallend is volgens hem dat mensen eerder de platte versie van de perzik kopen. "Consumenten pakken eerder naar de paraguayo dan de platerina. De eerste is natuurlijk wel wat bekender dan de platte nectarine. Daarnaast zit de platerina nog in de ontwikkelingsfase, waarbij nog wordt gezocht naar de beste variëteiten met een goede houdbaarheid. Daar zal Spanje de komende jaren wel mee komen."



RTE is risico
Deze zomer was er in bepaalde supermarkten ook Ready-to-eat steenfruit te vinden. Wilko Fruit ziet daar nog niet echt een groei in. "Wij merken nog weinig vraag, maar ik verwacht ook niet dat dit de komende jaren een vlucht neemt. Er is wel een toename in RTE-producten, maar bij steenfruit is dat een enorm risico en een ander verhaal dan avocado's en mango's. Er moet in ieder geval goed over worden nagedacht over de perfecte levertijd. Daarnaast is steenfruit echt een product dat nog enkele dagen op de fruitschaal ligt en dan goed eetbaar is. De meeste mensen vinden dat prima."

Voor meer informatie:
Jan-Willem Arts
Wilkofruit b.v.
IABC 5212
4814 RA Breda
T +31(0)765244453
Janwillem@wilkofruit.com
www.wilkofruit.nl