Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Fruittelers zijn pionnen van Europees stratego"

Honderdduizenden kilo's hardfruit klaar voor vernietiging

Tholen - Honderdduizenden kilo's appelen en peren, uitgespreid op het Belgisch-Limburgse land, liggen klaar om vernietigd te worden. Dat gebeurt met het overaanbod fruit dat wordt 'weggehaald' om de markt te beschermen. Fruitteler Kris Franssens maakte deze week foto's van het fruit op de velden. Na de Russische boycot zorgde Europa ervoor dat er een interventieregeling kwam waardoor een bepaald deel van fruit uit de markt wordt gehaald. De appelen en peren kunnen niet worden 'weggegeven', want dan komt het alsnog op de markt terecht.



"Fuittelers zijn pionnen van Europees stratego"
Kris Franssens vertelt dat dit fruit van de Belgische Fruitveiling vandaan komt. "Het is met name fruit van telers die geen koelopslag hebben." Op zijn facebookpagina schrijft hij: "Deze hallucinante voedselverspilling wordt u gratis aangeboden door Europa. Dit is geen rot of slecht fruit, maar gewoon lekkere knapperige appelen en peren, vers van de boom met een laagje kalk erover voor de vlotte vertering na inploegen. Europa blijft stratego spelen met de Europese fruittelers als pionnen. Veel sterkte aan alle collega's die hun resultaat van een jaar hard werken op deze manier zien vernietigd worden. Wij zelf hebben gelukkig nog gekoelde opslagmogelijkheden, maar er zijn veel telers die deze mogelijkheid niet hebben. Daarnaast zijn het ook producenten die het risico niet willen nemen om fruit in koeling te steken. Koeling kost ook rond de 10 cent per kilo en als je het fruit in het voorjaar niet kunt verkopen, heb je die kosten voor niets gemaakt..."



Meerdere manieren?
Kris geeft aan dat op dit stuk land in Limburg dagelijks veel tonnen appelen en peren worden gebracht. "In twee dagen tijd lagen hier 600.000 kilo appelen en peren, 300 ton per dag. En dat gaat nog wel even zo door." Volgens de fruitteler deden telers van de BFV het eerst op een andere manier, waarbij er iets op de appelen en peren werd gespoten. "Maar dat bleek slecht voor de bomen, dus ze hebben besloten om ze op deze manier in te rooien. Ook schijnt er nog een deel naar de koeien te gaan. Ik zelf vindt het uitspreiden en vernietigen op het land een ongelukkige manier. Iedere veiling heeft haar eigen oplossing, ik weet dat het hardfruit van BelOrta naar de biogasinstallatie gaat. Dan gebeurt er nog iets nuttigs mee. Dit is een veel harder einde. In andere jaren ging er nog een deel naar de industrie, maar die zitten nu ook al 'vol'. Die kopen het goedkoopste op en dat zijn vaak appelen uit Polen."



25.700 ton hardfruit uit de markt

Aan de lidstaten waren dit jaar opnieuw quota toegekend, maximale volumes groenten en fruit die door de overheid opgekocht kunnen worden. De toegestane hoeveelheden zijn kleiner omdat de Europese Commissie ervan uitgaat dat inmiddels nieuwe afzetmarkten als alternatief voor Rusland ontwikkeld zijn. Voor Belgiƫ gaat het om 27.500 ton appels en peren."

Klik hier voor het vervolgartikel

Voor meer informatie:
Kris Fransens
[email protected]
+32 (0) 473220046