Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Consumenten positief over duurzame verpakking

Innovaties duurzaam verpakken op een rij

Uit onderzoek van de Universiteit Delft blijkt dat consumenten de kwaliteit van voedsel beter beoordelen wanneer de producten verkrijgbaar zijn in een duurzame verpakking. Deelnemers aan het onderzoek vonden dat voedsel verpakt in gerecycled materiaal er gezonder en verser uit zien dan producten die in bijvoorbeeld plastic werden verpakt. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat consumenten bereid zijn meer te betalen voor voedselproducten in een duurzame verpakking. Om deze kansen te grijpen, zette DuurzaamBedrijfsleven Media vijf innovaties op een rij.



1. Biobased karton van tomatenvezels
De biologische groothandel voor groente en fruit Naturelle, onderdeel van The Greenery, verpakt zijn producten duurzaam in biobased karton verrijkt met tomatenvezels. De vezels zijn afkomstig van tomatenplanten, die na het oogsten van de tomaten worden gecomposteerd. Door de plantenreststroom hoogwaardig in te zetten voor de productie van recyclebaar massiefkarton, worden de grondstoffen volgens Naturelle maximaal hergebruikt en draagt de groothandel bij aan de circulair economie.

2. Champagnefles verpakken in druivenschil
Als grondstof voor zijn duurzame champagneverpakking gebruikt de Franse champagnemaker Veuve Clicquot zijn eigen afvalproductie, namelijk druivenschillen. Om de druivenschillen om te zetten in papier, gebruikt de champagnemaker de resten die overblijven na het persen van de druiven.
Deze resten worden geplet en omgezet in fijn poeder. Door aan dit poeder water toe te voegen, ontstaat een pasta. In combinatie met natuurlijke vezels vormt deze pasta uiteindelijk papier. Met deze duurzame verpakkingsmethode zegt de producent zijn eigen afvalproductie te verminderen.

3. Verpakking van vis-, inktvis- en algenafval
Wetenschappers aan de University of the Basque Country hebben bio-afbreekbare en composteerbare verpakkingsmaterialen ontwikkeld uit vis-, inktvis- en algenafval. Het duurzame materiaal is ook nog eens in te passen in bestaande plasticproductieprocessen.
Voor het verpakkingsmateriaal maken de onderzoekers gebruik van cellulose en het eiwit chitine, het hoofdbestanddeel van het schild van kreeftachtigen. Vervolgens worden de materialen verwerkt tot transparante folies, die geschikt zijn voor 'heat sealed' toepassingen. De verpakking uit inktvisafval is bovendien ondoordringbaar voor gassen en vetten.

4. Langer houdbaar met grapefruit en garnalenschil
In Singapore hebben onderzoekers een biobased materiaal ontwikkeld dat de houdbaarheid van voedsel kan verlengen. Dit verpakkingsmateriaal bestaat uit het extract van grapefruitzaden en het bio-afbreekbare polymeer chitosan. Het polymeer is een afvalproduct dat afkomstig is van de garnalenindustrie.
Door de antibacteriële stoffen in chitosan en de grapefruitzaden ontwikkelen bacteriën zich langzamer in de verpakking. Dit maakt het mogelijk om de houdbaarheidsdatum van bederfelijke voedselproducten te verlengen.
Ook in Cuba werken onderzoekers met duurzame verpakkingen van chitosan. Een eetbare beschermlaag van het polymeer op groenten en fruit zouden de producten na de oogst kunnen beschermen tegen ziektes en bederf.

5. Plasticverpakking van melk eten
Om de afvalstroom van plasticverpakkingen te verminderen, hebben onderzoekers van de U.S. Department of Agriculture een duurzaam alternatief ontwikkeld. Hiervoor maakten ze gebruik van het dierlijke eiwit caseïne, dat in melk voorkomt. Het eetbare verpakkingsmateriaal lijkt volgens de wetenschappers op plasticfolie en is biologisch afbreekbaar.
Door pectine aan het duurzame materiaal toe te voegen, zeggen de onderzoekers de structuur van de verpakking te hebben verstevigd. Dit maakt het mogelijk om het materiaal te gebruiken als verpakking voor bijvoorbeeld kaas of boter. Ook zien de wetenschappers mogelijkheden om caseïne te gebruiken als spraycoating om bijvoorbeeld mueslirepen of cornflakes te beschermen tegen bederf.

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl
Publicatiedatum: