Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Spruitenschaarste in aanloop naar Kerst
Het spruitenseizoen gaat dit jaar naar verwachting een lagere opbrengst hebben. De reden hiervoor zijn de slechte weersomstandigheden van het afgelopen jaar. Toen de spruiten werden aangeplant was er sprake van veel neerslag, terwijl er in augustus en september juist sprake was van een droogte. Hierdoor gaat de opbrengst per hectare jaar op jaar een stuk lager zijn.
Een ander probleem voor het spruitenaanbod op de markt is dat een aantal grote Britse telers heeft besloten om te stoppen met het produceren van spruiten. Vorig jaar bleek het onmogelijk om qua omzet uit de kosten te komen, waardoor de bedrijven van de spruitenteelt zijn afgestapt.
Massale schaarste Het bedrijf van Wilf Whittle van Sharrocks Fresh werkt al jaren met deze telers. Als de aanvoer van spruiten vanuit deze telers wegvalt, kan dit leiden tot een massale schaarste aan spruiten in de aanloop naar de kerstdagen.
In Europa is sprake van een vergelijkbare situatie. In sommige regio's is de spruitenoogst totaal mislukt. Spruitentelers in Brabant hadden in juni veel neerslag. De aangeplante spruiten moesten vervolgens worden vernietigd zonder dat er enige sprake van productie was. De hoge temperaturen in september hebben geleid tot een beperkte productie. De opbrengst kan nu alleen nog maar toenemen als de temperaturen in rap tempo dalen. "We wisten niet hoe erg de situatie wel niet was tot we hoorden over een vergelijkbare situatie in Nederland. Een deel van de Britse productie is bedoeld voor export naar Europa. Normaal is dat een goede zaak, maar dit jaar gaat dit enorme tekorten geven in het Verenigd Koninkrijk," zegt Whittle tot slot.