"Cold treatment-maatregel betekent in praktijk importstop citrus"
In de resolutie wordt voorgesteld dat, om de Afrikaanse fruitmot te weren, het citrus een koudebehandeling moet ondergaan of een vergelijkbare behandeling (waarvoor eerst goedkeuring door de Commissie moet worden verkregen) voordat het citrus in de EU wordt ingevoerd. Ook schrijft de resolutie een bemonstering voor van ten minste 600 vruchten per 30 ton voorgesteld om Black Spot te weren voordat het citrus naar Europa wordt verpakt. Een vergelijkbaar visueel onderzoek moet plaatsvinden bij entree in Europa plaatsvinden bij ten minste 200 vruchten per 30 ton.
Nederlandse importeurs zien de maatregelen veelal als verkapt protectionisme door de zuidelijke lidstaten. Ook Deon Joubert van de Zuid-Afrikaanse Citrus Growers Association noemt de uitslag vreselijk teleurstellend, zeker gezien de maatregelen die de Zuid-Afrikaanse sector heeft genomen om het aantal CBS-gevallen te beperken. Met name de voorgestelde koudebehandeling lijkt een probleem. "Dit kan geen kwaad voor een aantal citrusvruchten maar is niet geschikt voor citroenen en nieuwe rassen easypeelers, die niet bestand zijn tegen deze behandeling", zei hij eerder deze week op deze site.
Inge Ribbens
Dat beaamt beleidsmedewerker Inge Ribbens, die binnen GroentenFruit Huis verantwoordelijk is voor de markttoegangsdossiers. "Deze cold treatment maatregel betekent in praktijk een importstop, omdat bepaalde variëteiten er niet eens tegen kunnen. Men is bij deze resolutie uitgegaan van een cold treatment-rapport uit 1969, waarbij totaal niet gekeken is naar alternatieve opties. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat dat er genoeg alternatieve effectieve behandelingen voorhanden zijn."
"Natuurlijk vinden wij ook dat wij de eigen markt moeten beschermen, maar het moet wel in verhouding zijn met de risico's die gelden. Maar liefst 90% van het overzeese citrus gaat direct naar plaatsen, zoals retail, waar het geen enkel gevaar vormt voor de lokale productie. Het enige risico dat zou kunnen ontstaan is dat Spaanse bedrijven het importfruit in de productiegebieden verpakken, maar daar zouden zij zelf verantwoordelijkheid in moeten nemen. Het kan niet zo zijn dat zij zelf geen stappen ondernemen maar wel anderen er de dupe van laten worden. Als een lidstaat extra garanties wenst zou het zelf cold treatment verplicht kunnen stellen, maar dit moet niet de standaard verplichting worden. Zuid-Afrika heeft met haar "system approach" tegen Citrus Black Spot laten zien dat het prima zelf maatregelen kan nemen om aan de Europese eisen te voldoen. Onze insteek is dan ook de "effective treatment" aan de derde landen over te laten en hier niet vooraf (via een langdurig proces) goedkeuring van de Commissie voor te moeten krijgen. Als blijkt dat dit niet werkt, kunnen er altijd extra maatregelen worden genomen."
"Al met al wordt er voor dit consumptieproduct met een laag risico de zwaarst mogelijke maatregel genomen. Dat kennen we niet eens bij gevoelig materiaal als uitgangsmateriaal. Daarnaast is het ook nog eens een discriminerende maatregel, omdat de fruitmot ook voorkomt in rozen en paprika's", vervolgt Inge. Ze noemt de aangenomen resolutie een 'niet onbelangrijk advies', maar houdt er hoop op dat de Europese Commissie tot een andere beoordeling komt. "Anders hebben we als importsector een enorm probleem!"