Veel bezoekers op PMA en appelartikel ging viral
Zaterdag 1 oktober vierde Leo de Kock & Zn. B.V. zijn 100-jarige bestaan. Een ivoren jubileum dat gevierd werd met een groot feest op het bedrijf in Purmerend. Gasten uit het aardappelvak, relaties en familie van oprichter Leo de Kock werden ontvangen voor een feestelijke receptie. Het programma werd geleid door spreekstalmeester Marit van Bohemen. Na een hartelijk welkom voor alle gasten was het woord aan Mariska Werring, marketing manager van Leo de Kock. Ze gaf een blik in het verleden van het bedrijf maar blikte vooral ook vooruit.
Begin oktober vond de achtste editie plaats van de Fruit Attraction plaats. In de loop der jaren is de beurs een internationaal evenement geworden. Er was veel te ontdekken bij de standhouders: van bijzondere exoten tot nieuwe verpakkingen. Dit jaar namen 1.238 bedrijven deel, een stijging van 20% ten opzichte van de laatste editie. Inmiddels komt 30% van de exposanten uit andere landen. Standhouders uitten hun tevredenheid over deze editie van Fruit Attraction. Spanje is een belangrijke afnemer en ook vanuit Spanje gaan in de wintermaanden veel groenten en citrus naar Nederland en Belgiƫ. Klik hier voor de Nederlands/Belgische fotoreportage en hier voor de internationale reportage.
Honderdduizenden kilo's appelen en peren lagen in oktober uitgespreid op het Belgisch-Limburgse land. Dat gebeurt met het overaanbod fruit dat wordt 'weggehaald' om de markt te beschermen. Fruitteler Kris Franssens maakte deze week foto's van het fruit op de velden. Het artikel over vernietiging van Belgisch hardfruit ging viraal en werd meer dan een kwart miljoen keer gelezen. Er kwam veel respons op en met name de vraag 'Waarom wordt het fruit niet aan mensen gegeven die het nodig hebben?' stond centraal in de reacties. Het artikel werd net gepubliceerd voor Wereldvoedseldag (16 oktober) en dat laaide de discussie extra hoog op.
In Nederland heeft de firma Van Straalen en De Vries transport zo'n 220 vrachtwagens rondrijden voor de winkeldistributie tot en met het bloemen- en plantentransport. Sinds deze zomer is het bedrijf ook met een locatie in het Spaanse Valencia actief. De in Spanje woonachtige Jan Gerrit Slot werd gevraagd de vestiging in Spanje op te bouwen. "Ik verwacht dat de helft van onze activiteiten zal bestaan uit AGF-transport."
In oktober vond de PMA 2016 plaats in Florida Atlanta. De beurs trok een recordaantal bezoekers: bijna 21.000 uit 65 landen. Onder hen ook veel Nederlanders en Belgen. De beurs en de stands op de PMA zien er waanzinnig uit - en dat niet alleen: ook de AGF is fraai verpakt. Naast de ruim 1200 stands werd er uiteraard ook uitgebreid geborreld. Zo organiseerde de Nederlandse Ambassade op zaterdagavond een bijeenkomst.
Sinds oktober is het bedrijf Top Harvest in Tielt nieuw in de AGF-sector. Deze jonge organisatie wordt gerund door Nicolas Vandenbogaerde en zijn vrouw Delphine Vanhaelewyn. "Wij zijn gespecialiseerd in de export van aardappelen, uien en wortelen naar overzeese markten."
Dutoit Group uit Zuid-Afrika heeft een belang genomen in het fruitbedrijf Nico de Jong in Nederland. Pieter du Toit, Managing Director van de Dutoit Group, geeft aan dat deze strategische partnership producenten dichter bij de Europese markt zal brengen, met de juiste toegevoegde waarden en tegen de laagst mogelijke kosten. "We hebben het volste vertrouwen in Alfred en zijn team om dit nieuwe platform in te zetten om voordeel te genereren voor zowel leveranciers als de EU retailhandel."
Enkele jaren geleden werd hij 65 en gaf toen al aan dat hij van plan was om te stoppen. Het werk van Eric Van de Putte is zijn hobby, dus het is moeilijk afscheid nemen. Toch is hij van plan om eind januari 2017 de deuren van zijn magazijn in Evergem voorgoed te sluiten. Drie jaar geleden stopte hij al met de kleinhandel in Nevele. "De kriebel om door te gaan is er nog steeds, maar op den duur moet je er gewoon mee stoppen. We hebben een goede boterham kunnen verdienen, het is genoeg geweest", vertelt Eric, die nu ruim 52 jaar actief is in de AGF-handel. "Helaas ben ik niemand tegengekomen die het bedrijf overneemt.
Bij Banafood in het Duitse Straelen is de uitbreiding van de rijperij in volle gang. "Over enkele weken komt de staalconstructie en voor het nieuwe jaar is het gebouw dicht", vertelt Hans Maagendans. Het nieuwe gebouw van 2.500 m2 komt naast het bestaande pand van 2.800 m2. Hiermee kunnen we de huidige rijpcapaciteit van 35.000 dozen uitbreiden met maximaal 30.000 dozen naar 65.000 dozen. Het nieuwe gebouw zal komend voorjaar operationeel zijn.
Vanaf 1 november start Luciƫn de Wit met LuBa Fresh. Met een nieuwe naam, maar 30 jaar ervaring in de handel, gaat hij zijn klanten van jaarrond druiven en ander importfruit voorzien. LuBa Fresh is vernoemd naar zonen Luuk en Bas. "Ik hoop voor hen een mooie basis te leggen voor de toekomst!"
Er waren ook treurige berichten in oktober. Zo overleden er vier bekenden uit de sector. Zaterdag 8 oktober overleed Didier Binst plotseling op 73-jarige leeftijd. Didier vertegenwoordigde de derde generatie van Binst Breeding & Selection. Joost Visbeen sr overleed op de leeftijd van 85 jaar. Door zijn lef en doorzettingsvermogen heeft hij in de jaren '80 de bakens neergezet voor hoe Visbeen vandaag de dag is. Dhr. Fritz Marschall overleed op 25 oktober jl., na een kort ziekbed, op 82-jarige leeftijd. Fritz was oprichter van Bud Holland in 1969 en voorzitter van de Board of Directors. Henk Hoogsteder (HOCU) overleed op 27-10-2016 op 91 jarige leeftijd. Henk was oprichter, directeur en drijvende kracht van het bedrijf Hoogsteder groenten en fruit b.v. van 1952 tot 1988.