Geen aangifte logistieke hulpmiddelen bij aangifte 2016
Bedrijven in de sector, zoals telersverenigingen, importeurs, sorteer- en verpakkingsbedrijven, moeten weer aangifte doen voor de afvalbeheersbijdrage over de kilo's verpakkingen die in 2016 op de Nederlandse markt werden gezet. Tijdens de bijeenkomst sprak Nicolette Quaedvlieg van GroentenFruit Huis over de veranderingen. Quaedvlieg: "De sectorale monitoring van de logistieke hulpmiddelen vervangt de individuele aangifte voor bedrijven. Uiteraard moet over de andere kilo's verpakkingen wel aangifte worden gedaan".
Aanpak en taken Afvalfonds Verpakkingen
Gerard Ehrismann van Afvalfonds Verpakkingen gaf tijdens de bijeenkomst inzicht in de aanpak en taken van het fonds om voor het Nederlands verpakkend bedrijfsleven geld te innen, verpakkingen te monitoren en de inzameling van verpakkingen door gemeenten en de recycleketen te subsidiëren.
Meer afval wordt gerecycled
Uit cijfers blijkt dat Nederland de recycledoelstellingen gaat halen. Vooral de inzameling van plastic heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen en naar verwachting blijft dat doorgroeien. Eugene Rudolf van Van Scherpenzeel, gespecialiseerd in recycling: "Voor het scheiden van plastic uit afval zijn nog grote innovaties mogelijk". Met zijn inzicht in de keten van het inzamelen, sorteren en verwerken van plastic verpakkingen, maakte hij de deelnemers duidelijk dat het geld vanuit het Afvalfonds Verpakkingen nodig is om te kunnen recyclen en uiteindelijk ook de kosten te verlagen.
Aangifte verpakkingen
Tijdens de bijeenkomst werd ook besproken of dekvellen en pakbladen tot de verpakkingen behoren en of deze gewichten meegenomen moeten worden in de aangifte. Hans Pouwels, accountmanager bij het Afvalfonds Verpakkingen, deelde zijn ervaringen vanuit het controleren van bedrijven in de sector. Het verzamelen van de juiste gegevens voor zowel de aangifte als het terugvragen van de kilo's is een klus. Maar er zijn veel bedrijven in de sector die daar flinke stappen in hebben gemaakt. Er komen veel kilo's verpakkingen vanuit de producenten en importeurs op de Nederlandse markt, maar zo'n zeventig procent wordt weer geëxporteerd. Het gebruik van een standaardlijst met gewichten, zoals afgesproken in de nieuwe overeenkomst, juicht het Afvalfonds daarom toe. Pouwels meldde ook dat er in 2017 meer inzet wordt gepleegd om 'freeriders' aan te pakken. In het kader van een eerlijke concurrentie zijn hiervoor afspraken gemaakt in de nieuwe overeenkomst.
Nieuwe Branche-afspraak
Eind december is er een overeenstemming voor de periode 2017-2019 bereikt tussen GroentenFruit Huis en het Afvalfonds Verpakkingen. De overeenkomst geldt vanaf 1 januari 2017 en dus voor de aangifte per 1 april 2018 over de verpakkingen van 2017. Maar aangezien in de opgave per 1 april 2016 ook éénmalige logistieke hulpmiddelen bij de aangifte worden uitgevraagd, moeten de bedrijven uit de groente- en fruitsector daar 'nul' invullen. Een belangrijk element van de overeenkomst is de lijst met standaard gewichten. Deze lijst is nog niet beschikbaar maar wordt z.s.m. als Excel file gepubliceerd. De handleiding behorend bij de nieuwe regeling is wel beschikbaar.
Presentaties van de bijeenkomst zijn te vinden op de website van GroentenFruit Huis.