Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse witlofteler met Nederlandse roots

Vanwege het teeltproces zijn de productiekosten van witlof hoger dan die van de meeste andere bladgroenten. De groente, die in Zuid-Afrika even duur is als artisjokken of asperges, dankt zijn hoge prijs aan het feit dat het witlofzaad uit Nederland geïmporteerd moet worden. De Zuid-Afrikaanse bodem brengt echter matige volumes voort en soms produceert minder dan een derde wortels die gebruikt kunnen worden voor de tweede fase van de witlofteelt. 


De Zuid-Afrikaanse witlofteler Fanie van der Merwe met witlofzaad en het eindproduct. 

"Nadat de witlofwortels geoogst zijn, worden ze tot verder gebruik ingevroren. Tijdens de tweede fase worden ze volledig in het donker hydroponisch geteeld in een wateroplossing die rijk is aan voedingsstoffen," legt Fanie van der Merwe uit van Bronaar Farms in Ceres in de Westkaap. 

Van der Merwe vertelt dat de witlof zijn witte bladeren dankt aan het feit dat er door de afwezigheid van zonlicht geen chlorofyl geproduceerd wordt, de stof die planten hun groene kleur geeft. In tegenstelling tot andere bladgroenten die in de volle grond geteeld worden, is de witlofstronk perfect schoon."



"Vanwege de lage productie van witlofwortels in Zuid-Afrika importeren we ze nu rechtstreeks uit Nederland waarna we de witlof telen in onze hydroponische teeltfaciliteit in Ceres, die we hiervoor speciaal hebben laten bouwen voor een bedrag van €3,4 miljoen. Na het planten van de wortels duurt het ongeveer drie weken totdat de witlofstronken gereed zijn om geoogst te worden. Dit stelt ons in staat om een nauwkeurige planning te maken voor retailers zoals Woolworths, Food Lover's Market, Checkers en andere ketens die onze witlof afnemen."

"De 'packout' is het percentage verhandelbare producten van het geplante volume. In Europa ligt de norm op 80 kilo witlof per m². In onze faciliteit komen we echter aan 50 kilo per m². Ons doel is om dit percentage te verhogen en we denken dat het importeren van wortels in koelcontainers ons hierbij zal helpen zodat we een groter volume aan onze klanten kunnen leveren en de importkosten gecompenseerd worden," vervolgt Van der Merwe. 



Hoewel er eerder witlof geteeld is in Zuid-Afrika en er ook witlof wordt geïmporteerd, is Van der Merwe de eerste teler in Zuid-Afrika die jaarrond witlof kan leveren. Daarnaast beschikt het bedrijf over de capaciteit om nog eens vier maal het huidige volume te gaan produceren. "We zijn erg tevreden over de groeiende vraag gedurende de eerste paar maanden van onze witlof promotiecampagne. We kijken er naar uit om deze groeiende vraag in de toekomst te beantwoorden," voegt hij er aan toe. 

"We willen alle Zuid-Afrikanen de kans geven om van deze veelzijdige groente te genieten, die zowel rauw als gekookt heerlijk smaakt, weinig koolhydraten bevat (3,3 gram per 100 gram) en boordevol vezels zit. Daarnaast bevat witlof 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid foliumzuur (B9) en volop andere essentiële vitaminen, mineralen en antioxidanten," aldus Van der Merwe. 



Voor meer informatie: 
Brian Berkman 
Tel: +1 083 441 8765 
Publicatiedatum: