Fruitteeltbedrijf Vernooy heeft een missie in kersen
De Kersenhut is het visitekaartje van fruitbedrijf Vernooy
Fruitproductie
Voor de kersenproductie worden ca. 50 verschillende soorten rassen en 16 ha aan grond gebruikt. Daarnaast teelt Vernooy 15 ha peren en 9 ha appels. Gedurende het jaar zijn er gemiddeld 25 Fte's aan het werk. Op het bedrijf is een koeling voor 500 ton fruit aanwezig. De afzet van appels, peren en kersen gaat via Fruitmasters en deels direct naar de consument. De verhouding eigen afzet - afzet via veiling voor kersen is ongeveer fifty fifty verdeeld, vertelt Theo.
Appelbomen onder hagelnetten
Kersenmarkt
Fruitteeltbedrijf Vernooy opereert in een sterk concurrerende markt. De grootste concurrenten zijn Zuid- en Oost-Europa, vooral in het supermarktschap, vertelt Theo. Volgens hem is Chili een sterk opkomend exporterend kersenland. China neemt veel Chileense kersen op en Chili wil de huidige oppervlakte van 12000 ha in de komende jaren verdubbelen.
Verwerkingslijn
Kersenteelt in Nederland
Kersen worden sinds de 17e eeuw in Nederland geteeld. Door import van kersen uit het buitenland en het arbeidsintensieve karakter van de (hoogstam) oogst nam het aantal kersenboomgaarden in de jaren '70 enorm af. In de jaren '50 was er 5000 hectare, terwijl rond 1980 de kersenteelt bijna verdwenen was (<200 ha). Sinds de eeuwwisseling zit er door vernieuwingen in de teelt weer perspectief in kersen. De huidige oppervlakte ligt op 550 hectare.
Hoewel teeltmethoden (laagstambomen, schermen, overkappingen) en bewaartechnieken sterk zijn verbeterd, is Nederland qua innovatie en ontwikkelingen geen koploper. Het fruitteeltbedrijf van de familie Vernooy wil echter wel koploper zijn en die kennis delen.
Mobiele late kersenbomen die uit de koelcel zijn gekomen
Late kersen
Daarom doen zij mee aan een proef met verlate kersenteelt. Sinds vorig jaar worden een aantal kersenbomen in de koeling geplaatst. Daardoor wordt de bloeiperiode uitgesteld tot begin juni, zodat de cyclus van deze bomen aansluit op de latere rassen uit de reguliere teelt. De proef wijst op een kansrijke innovatie. "De opbrengst is goed: 6 kilo per boom. We werken toe naar een stabiele productie van half augustus tot half september. Afgelopen week waren de laatste verlate kersen rijp voor de oogst. Dat was wat eerder dan verwacht. Volgend jaar introduceren we een aantal andere rassen waarvan we verwachten dat die half september makkelijker kunnen halen", vertelt Jan Peeters van Proeftuin Randwijk die de innovatie begeleidt. Hij verwacht dat telers met de nieuwe methode een productie van ongeveer 15 ton per ha kunnen halen. "We moeten nog meer ervaring opdoen om de kinderziektes op te lossen maar het ziet er veelbelovend uit. Een leuk aspect is dat, vergeleken met de reguliere kersen, deze late kersen nog zoeter smaken. Dit komt de smaak alleen nog maar ten goede."
Verwerkingslijn
Verbreding
Hoewel het bedrijf momenteel goed draait, zijn er grote zorgen over de toekomst. De concurrentie is enorm, ze hebben te maken met strenge Europese regelgeving, arbeidskrapte en -kosten, extreme weersomstandigheden, allemaal factoren die de toekomst gaan bepalen, vertelt Theo. Fruitbedrijf Vernooy zoekt het daarom, naast het telen van meerdere fruitsoorten (nooit 1 teelt, dat is te risicovol waarschuwt Theo), in verbreding om de risico's te spreiden. Daarbij zoeken ze direct de consument op. Kersen zijn een geliefde en bekende fruitsoort. De familie Vernooy weet dat goed uit te nutten door diverse promotieactiviteiten (kersenfestival, kersenmuseum) en eigen verkoop (fruitstal, landwinkel). De familie Vernooy is van plan om publieksactiviteiten en toerisme in de toekomst verder door te ontwikkelen.
Fruitsappen in De Kersenhut
Eigen Verkoop
Eigen verkoop is een belangrijke inkomstenbron. Er zijn twee kanalen. Naast de op het bedrijf aanwezige Landwinkel staat er het kersenseizoen een nostalgische fruitstal op het terrein. De promotionele activiteiten helpen om de consumptie van Nederlandse kersen te stimuleren.
De nostalgische kersenstal uit opa's tijd
De Kersenhut en fruitstal
De fruitstal wordt tijdens het kersenseizoen gebruikt voor de verkoop van kersen aan de weg. Deze ziet er nog altijd uit zoals de fruitstal van uit opa's tijd. Er is ook een luxere winkel- en restaurantomgeving door de familie Vernooy gecreëerd waar klanten het hele jaar terecht kunnen: Landwinkel en Schenkerij De Kersenhut. In de landwinkel is een breed assortiment aan verse producten (groente, fruit, vlees en kaas), eigen ontwikkelde en andere bijzondere streekproducten, cadeaupakketten en geschenkartikelen te vinden. In de Schenkerij worden verschillen hapjes en gerechten geserveerd. Voor kinderen is er volop gelegenheid om zich te vermaken.
De entree van de Kersenhut
Groentenpresentatie in houten kisten
Interieur landwinkel
De schenkerij
Het terras van de schenkerij
Beleving
De familie Vernooy wil het verhaal van de historische kersenteelt en de tradities die daarbij horen levend houden. Daarom onderhouden zij nog altijd de historische hoogstam boomgaard met methoden uit het verleden. Midden in de boomgaard staat een hoge metalen toren waar vanuit touwen naar blikken in de toppen van de kersenbomen lopen. Door er regelmatig aan te rammelen jagen ´heuers´, levende vogelverschrikkers, de merels, spreeuwen en ander vogels weg. Een andere live-activiteit is het vrakken: kersen sorteren in de fruitstal. Daar ligt ook de kersenpitspuugbaan.
De heuer maakt flink lawaai om merels en spreeuwen uit de historische boomgaard te verjagen
Bovenin de toren zit nog een heuer die regelmatig aan de touwen trekt die aan de boomtoppen vastzitten
Opvallende reclame voor de seizoensverkoop: de Cherry Inn
De kersenpitspuugbaan naast de verkoopstal
De historische boomgaard biedt veel zitplaats
Het Kersenmuseum
Het Kersenmuseum vertelt het verhaal van de kers. Bezoekers maken er interactief kennis met de historie van de kersenteelt waar begrippen als traditie, trots, cultuur, mooie verhalen, nostalgie en saamhorigheid bij horen. Een bijzonder aspect van het museum is de afmijnzaal waarin cultuurhistorische objecten van de fruitveiling van Wijk bij Duurstede te vinden zijn: de veilingklok, de bankjes en het tegeltableau. Iedereen kan daar zijn handelsgeest testen. Bovendien kan in de gereproduceerde veilingzaal ook nog een feestje worden gevierd. De veilingbankjes zijn namelijk gemonteerd op een plateau dat de lucht in kan.
Informatie over kersenrassen
De afmijnzaal
Historische werktuigen
Evenementen
Jaarlijks organiseert de familie Vernooy een tweedaags Kersenfestival. Dat begon ooit in 2001 met een aantal kraampjes in de schuur. Inmiddels is het uitgegroeid tot een enorm feest waar tienduizenden bezoekers op afkomen. Voor de organisatie is een heel team van mensen nodig van verkeersregelaars tot bestuurders van 9 treintjes die over het terrein rondrijden.
Negen treintjes rijden rond tijdens het kersenfestival
Tienduizenden bezoekers komen op het kersenfestival af
Kersenpromotie door de kersenprinses en kersenkoningin
Voor meer informatie:
Fruitteeltbedrijf Theo en Martine Vernooy/Landwinkel De Kersenhut
Groenewoudseweg 18
3945 BC Cothen
T: 0343 - 56 13 16
[email protected]
www.kersen.nu
Proeftuin Randwijk
Jan Peeters
Lingewal 1b
6668 LA Randwijk
T: (+31) 0488-422957
[email protected]
www.proeftuinrandwijk.nl