Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarom eten kinderen eigenlijk geen groenten?

Tholen - Het is voor veel ouders een bekende strijd: kinderen willen geen groenten eten. Maar waarom eigenlijk niet? Sophie Nicklaus heeft hier onderzoek naar gedaan en sprak er op het Healthy Food Congress over. 

Kinderen
Smaak, de lage calorische waarde, een gebrek aan marketing en het simpele feit dat kinderen nou eenmaal kinderen zijn en graag niet doen wat ouders willen. Dat zijn kort samengevat de vier punten die de Franse onderzoeker Sophie Nicklaus vast heeft gesteld in haar onderzoek naar groentenconsumptie van kinderen. "Kinderen hebben een kleine maag maar wel energie nodig. Hun maag zit al vol terwijl ze nog maar weinig calorieën binnen gekregen hebben. En kijk naar groenten: ze zien er vaak helemaal niet mooi uit in de supermarkt, zeker ten opzichte van andere producten in het schap." 

Het levert een situatie op waarbij kinderen als ze een bord voorgeschoteld krijgen met friet, vlees en salade het groene, gezonde spul makkelijk laten liggen. Groente staat vaak bovenaan de wil-niet-piramide. 


Vary - start Early - cookinG - Educate - Talk - food neophobiA, Breast feed, be a role modeL, rElax and perSist. Samen vormen deze tips het woord vegetables. 

En nu dan?
Sophie heeft dit niet alleen vastgesteld, maar ook mogelijke oplossingen aangedragen voor ouders. Het goede voorbeeld geven bijvoorbeeld en het tijdig beginnen met groenten aanbieden al van voor de conceptie eigenlijk, maar zeker ook gedurende borstvoeding en ook niet na drie keer opgeven. "Hoe lang duurt het voordat een kind beleefd alsjeblieft zegt?". Verder kinderen de keuze geven over welke groente te eten, online kijken naar creatieve manieren om het aan te bieden en eventueel extra calorieën toe te voegen door ze te bereiden met kaas en olie. Ook kan het een idee zijn al voor de maaltijd groente aan te bieden: snackproduct. "Bied eerst de groente aan en daarna pas de rest van de maaltijd. Dan hebben ze al 100 gram groente op voordat er andere keuzes komen." 


Wel zeggen: Wat leuk, het seizoen van pompoen is weer begonnen. Niet zeggen: hier eet groenten, dat is gezond.

Er zijn ook tips waar de AGF-sector direct mee uit de voeten kan. Qua kids-marketing bijvoorbeeld. Met foto's van het AGF-schap laat ze zien dat het er eigenlijk heel erg saai uitzien. "Groenten zien er niet eetbaar uit en niet mooi. En in de supermarkt moet je concurreren met alle andere producten die er wel cool uitzien." En dan is er nog de manier van aanprijzen. Wat interesseert het een kind nou dat voedsel gezond is? Precies, helemaal niets, ziet Sophie. "Of dat groente vol vitamines zit. Daar snappen kinderen niets van. Als ze het niet lekker vinden, maakt het bovendien ook niets uit." Wat zeg je dan wel? "Wat zien deze groenten er mooi uit hè? Wat een mooie kleuren", bijvoorbeeld. Of: "Tof, het is weer pompoenenseizoen! Deze smaken net als die in opa's tuin." Zo wordt het onbekende bekend.