De populairste groenten- en fruitsoorten in Duitsland
Groenten:
1. Tomaat
De tomaat is de meest geliefde groentensoort in Duitsland: iedere Duitser eet jaarlijks gemiddeld 26 kilogram van deze groente. Ondanks dat wordt de tomaat nog vaak ten onrechte in de koelkast bewaard waar zij aroma verliest. Tomaten smaken beter wanneer ze gewoon op kamertemperatuur worden bewaard - het beste uit de buurt van andere groenten- en fruitsoorten. Tomaten geven het rijpingsgas ethyleen af, waardoor andere fruitsoorten sneller rijp worden en bederven. Wanneer tomaten koel en apart op worden geslagen, kunnen ze tot wel drie weken bewaard worden.
2. Wortelgroenten
Iedere Duitser eet gemiddeld jaarlijks bijna negen kilogram wortelen en rode bieten. Thuis beginnen wortelgroenten al snel te schimmelen wanneer ze in hun plastic verpakking bewaard worden. Het is beter om ze uit de folie te halen en in krantenpapier te wikkelen – en zonder loof. Het loof onttrekt namelijk water aan de groente en laat ze sneller verschrompelen. In het groentenvak van de koelkast kan men wortelgroenten zo'n acht dagen bewaren.
3. Uien
Een gemiddelde Duitser eet jaarlijks circa acht kilogram uien. Uien zijn langer houdbaar wanneer men ze koel, droog en donker opslaat. Wanneer ze daarentegen warm en licht bewaard worden, ontstaan er snel uitlopers. Op de juiste manier opgeslagen zijn bruine uien tot wel een jaar lang en witte uien meerdere weken houdbaar. Alleen rode uien en lente-uien moet men in de koelkast bewaren en binnen een week consumeren.
Fruit:
1. Appel
De appel is de koning onder de fruitsoorten in Duitsland: elke Duitser eet jaarlijks gemiddeld 22 kilogram appelen. Appelen kunnen in de voorraadkast of in de koelkast meerdere maanden bewaard worden. Maar ze zijn drukgevoelig en gebutste plekken gaan snel rotten. Drukplekken kan men dus het beste snel wegsnijden om daarna de appel meteen op te eten. Net als de tomaat geeft de appel het rijpingsgas ethyleen af, waardoor andere groenten- en fruitsoorten in de buurt sneller bederven. Het is daarom het beste om appelen apart te bewaren.
2. Banaan
Een gemiddelde Duitser eet jaarlijks gemiddeld 12 kilogram bananen. Deze fruitsoort heeft zogezegd altijd seizoen: ze worden het hele jaar door geïmporteerd. Er zijn maar weinig mensen die hun bananen ophangen, maar dit loont zich want zo worden ze niet zo snel bruin. Wie ze aan een haak hangt, kan bananen tot wel twee weken bewaren. Maar hangend of liggend: naast tomaten of appelen moet men bananen nooit bewaren, want bananen reageren bijzonder gevoelig op het rijpingsgas van tomaten en appelen.
3. Druiven
Gemiddeld eet men in Duitsland jaarlijks circa vijf kilogram druiven per hoofd van de bevolking. Wat velen niet weten: in de fruitschaal bederven druiven snel, maar in de koelkast in een papieren zak zijn ze tot wel een week lang houdbaar. Een wit laagje over de druiven laat overigens zien dat ze bijzonder vers zijn.