Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Iedereen is voor verduurzaming, maar alleen samen kunnen we daarbij stappen zetten richting toekomst.”"

Symposium Appeltje-Bijtje: aanzet tot bewustwording

Midden september werd op het fruitteeltbedrijf van Bert den Haan in Kerk-Avezaath het mini-symposium Appeltje-Bijtje in het Betuwse landschap gehouden. Ton van Maanen, wethouder in Geldermalsen en stuurgroeplid van Fruitpact was een van de sprekers: "Iedereen is voor verduurzaming, maar alleen samen kunnen we daarbij stappen zetten richting toekomst."

Van Maanen: "Op het symposium dat georganiseerd werd door de Coöperatieve Betuwse Fruitmotor, kwam duurzame fruitteelt aan bod. Henri Holster van De Fruitmotor sprak over economisch en ecologisch gedreven herstel van biodiversiteit en bestuivers in het Betuwse fruitteeltlandschap. Dat kan onder meer, zoals Jacqueline van Rooij van Bij Bewust Betuwe voorstelt, door meer diverse hagen rondom boomgaarden aan te leggen, zoals van sleedoorn, wilde liguster of lijsterbes en bloemstroken van zaadmengsels in de boomgaarden te zaaien. Doel is om wilde bijen aan te trekken. Die zorgen, in plaats van de honingbijen die nu jaarlijks ingehuurd worden, voor een betere menging van het stuifmeel en een betere kwaliteit van het vruchtbeginsel. Ook Henk Bolt sprak, als afgevaardigde van de Rabobank West-Betuwe én imker, over het belang van biodiversiteit en bijvriendelijke teelt."
"Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk vroeg zich af of enkel schaalvergroting wel de juiste optie is voor de toekomst van de fruitteelt en hoe economie en ecologie beter samen kunnen gaan. Een groot deel van de West-Europese bevolking heeft steeds meer aandacht voor agrarische producten en wil weten hoe ze geteeld of gekweekt worden en waar de producten vandaan komen. Zij willen alleen nog verantwoorde producten kopen. Aan de andere kant is er een groep consumenten die alleen perfect ogend fruit wil voor een lage prijs. De vraag is hoe we betaalbare producten kunnen leveren én kunnen verduurzamen. De vraag is niet of we willen verduurzamen, daar kun je niet tegen zijn, maar hoe we dat financieel gezien kunnen realiseren."
"Een voorbeeld van een geslaagd project is de recent ontwikkelde appelcider, De Betuwse Krenkelaar, gemaakt van restappels, waarbij een deel van de opbrengst gebruikt wordt voor het verduurzamen van de fruitteelt. We zoeken naar meer afzetmogelijkheden voor fruit dat bijvoorbeeld afwijkt qua formaat of waar een vlekje op zit. Wat betreft de verduurzaming moeten we samen afspraken maken over hoe we economische en natuurlijke ontwikkeling samen kunnen laten vallen."
"Als we straks een nieuwe gemeente vormen die bestaat uit 26 dorpen, dan is negentig procent van de tweehonderdvijftig vierkante kilometer ervan agrarisch gebied. We moeten daarbij goed nadenken over hoe we daarbij verstandige keuzes kunnen maken, ook bijvoorbeeld wat betreft agrarische activiteiten en verkeersveiligheid. Bestuurders kunnen faciliteren, bijvoorbeeld in het verstrekken van vergunningen om hagen te vervangen. Veel fruittelers willen graag meewerken aan onder meer het terugdringen van chemische gewasbescherming. Het is een kwestie van geleidelijkheid. Door met elkaar in gesprek te blijven en te blijven innoveren, kunnen we niet alleen onze producten blijven exporteren, maar ook onze kennis over innovatie, biodiversiteit en fruitteelt."

Bron: Fruitpact

Publicatiedatum: