Tholen - En weer is er een nieuwe product in de voedselindustrie dat het te verduren krijgt. Deze keer is de aardbei aan de beurt. Volgens een analyse van de krant Trouw, bleken uit NVWA-cijfers dat aardbeien in Nederlandse supermarkten zes keer zoveel schadelijk stoffen zouden hebben in vergelijking met ander fruit. 'Kort door de bocht', zo is uit de sector te horen.
Meinardi.
"Dit nieuws maakt de aardbeienteler natuurlijk nooit blij", vertelt Marcel Dings van Brookberries. "Het is belangrijk dat de gewasbeschermingsmiddelen geanalyseerd worden, maar je kunt niet zomaar stellen dat een aantal stoffen bij elkaar schadelijk zijn. Nu was de aardbei de pineut, maar het had zomaar een ander groenten- of fruitsoort kunnen zijn."
We willen aardbeien
Een van de redenen dat gewasbeschermingsmiddelen volgens Marcel nodig zijn, is omdat de consumenten gewend zijn geraakt aan een overmaat van beschikbaarheid. "150 jaar geleden stierven mensen nog aan de honger. Sinds gewasbeschermingsmiddelen er zijn, is dat drastisch afgenomen", gaat hij verder. "De middelen worden steeds vriendelijker voor mensen en natuur. Eén ding is zeker: het Nederlandse voedselpakket is beter dan ooit. De aardbeien kan je ook in dit geval gerust eten. Ze zijn betrouwbaar, veilig en gewoon prima."
Volgens Sandra Huysman van Westlandse Aardbeien is het nieuws kort door de bocht. "Op deze manier scheer je alles over één kam", geeft Sandra aan. "Er wordt geen onderscheid gemaakt in het onderzoek over de aardbeien dat naar buiten is gebracht. Je weet niet in welke context je het moet zien. Je ziet op deze manier hoe kwetsbaar de reputatie van zo'n product is. Wij kunnen natuurlijk alleen voor onszelf spreken, maar wij proberen zo transparant mogelijk richting de consumenten te zijn en zo biologisch mogelijk te werken. Wel kan ik zeggen dat de aardbeien gewoon goed te eten zijn."
Nooit goed nieuws
Bij Meinardi is hetzelfde geluid te horen: "Dit is natuurlijk nooit leuk nieuws", zegt eigenaar Huib Meinardi. "Dit is niet goed voor de telers, maar ook niet voor de sector. Dit heeft directe gevolgen voor de verkoop van de producten. Er zijn altijd mensen die angstig reageren op dit soort nieuws. Met een filmpje op Facebook proberen wij ook te laten zien dat wij op een goede manier telen met zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen. In vergelijking met tien jaar geleden is het gewasbeschermingsmiddelenpakket al veel verbeterd. Wel is het goed om scherp te blijven en keihard er mee bezig te blijven."
Volgens Huib is het nieuws dat de aardbei giftig zou zijn te zwart-wit. "Dat zijn ze natuurlijk niet, daar durf ik mijn handen voor in het vuur te steken", geeft hij aan. "Dit najaar heb ik drie keer gespoten en hebben wij drie verschillende middelen gebruikt. Dat waren allemaal semi-biologische middelen ter bestrijding van rupsen, witte vliegen en vruchtrot. Dat valt dan zeker mee als ik daar zo naar kijk. We moeten ook realistisch zijn. De wereldbevolking moet gevoed worden, al hoort daar een eerlijk verhaal bij. Zaterdag kwam er bij mij iemand in de winkel die een filmpje gezien had met de uitleg dat de aardbeien gewoon te eten zijn. De klant kocht de aardbeien, mede dankzij het filmpje. Transparant zijn is er erg belangrijk.
Wake up call
Marcel Dings geeft wel aan dat openheid van teelt richting de consument steeds belangrijker wordt. De consument wil volgens hem zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddel, los van het feit of het schadelijk zou zijn of niet. "Ook al zijn de stoffen volgens de wet goed gekeurd, de klanten hebben het liefst zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen", geeft Marcel aan. "Het is belangrijk om ze te gebruiken waar nodig en niet te gebruiken waar het niet nodig is. Het is ook een wake up cal voor de sector om de stoffen nog meer terug te dringen, ook al is er geen gevaar. We zijn nu bezig om te kijken of we een plant kunnen telen die extra weerbaar is. Aan de ander kant: we kunnen niet zonder ze, ook qua duurzaam perspectief. Wanneer een oogst zou mislukken omdat er geen gewasbeschermingsmiddelgebruikt zijn, is dat natuurlijk eeuwig zonde van de energie die in de teelt gestopt is."