Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: citrus van 60 jaar oude bomen

Dit jaar verschijnt er een uniek product op de citrusmarkt: clementines en sinaasappelen van bomen die meer dan 60 jaar oud zijn en die direct vanuit het veld worden geleverd.

"In 1956 plantte mijn grootvader de eerste Fina clementina-bomen in de Ebro Delta, in het zuiden van Tarragona. Dat zijn enorme bomen, waar we sinds de aanplanting goed voor hebben gezorgd. Ze hebben meer zorg nodig dan jonge bomen. Daarom worden citrusbomen bij grootschalige teelt verwijderd als ze 30 of 35 jaar oud zijn," legt Elisenda Franquet van Mandarinas del Abuelo uit. Ze behoort samen met haar broer José Franquet tot een derde generatie van telers.



"Door de jaren heen zijn er bomen in onze plantages doodgegaan en hebben we andere rassen aangeplant, zoals Clemenules en Satsumas. We hebben echter ook besloten om zoveel mogelijk van de in 1956 aangeplante Fina clementine-, Navel Washington- en Thompson-bomen te behouden. We produceren ongeveer 80.000 kilo aan Fina clementines en ongeveer 5.000 kilo aan oude Navels, dus de opbrengst is erg beperkt."

Volgens Elisenda hebben Fina-clementines een geheel eigen smaak. "Het zijn clementines waaruit de huidige commerciële rassen zijn ontstaan. De maat is wat kleiner en de boom heeft niet zoveel opbrengst of weerstand tegen weersomstandigheden als vorst of sterke wind. Daardoor zijn de rassen die van de Fina zijn afgeleid in de loop der jaren populairder geworden. De organoleptische eigenschappen van de Fina-mandarijn zijn echter niet te vergelijken met die van andere clementines op de markt. Bovendien zetten we de eerste Fina-clementines op de markt die hier werden aangeplant. We hebben het zodoende over een uniek product voor fijnproevers."


"Deze clementines worden onder het merk Mandarinas del Abuelo ("Opa's mandarijnen") gedistribueerd naar delicatessenwinkels. Ook verkopen we ze via onze website, waar consumenten direct een bestelling kunnen plaatsen. Tot nu toe zetten we ons fruit via een coöperatie op de markt, maar we denken dat we nieuwe manieren kunnen vinden om zo'n speciaal product als dit op de markt te plaatsen," zegt Elisenda.

Over ongeveer een maand tijd zullen de eerste Fina-clementines op de markt komen. Het wordt dan hun 61ste seizoen. De eerste Navel-sinaasappelen worden naar verwachting in medio januari geoogst.

"We willen opvallen met een product dat compleet uniek is qua smaak. We maken bijvoorbeeld geen gebruik van rijpingskamers. We verkopen ons fruit direct na de oogst en nadat het is verpakt. Ook zijn we ons bewust van het milieu. Naast dat we een geïntegreerd productielabel hebben en zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, gebruiken we een deel van onze omzet om de milieuproblemen in de Ebro-delta aan te pakken. Dit jaar gaat het geld naar het een initiatief om bijen te beschermen. De bijenpopulatie is in de afgelopen jaren afgenomen," legt Elisenda Franquet uit.

De plantages bevinden zich in de Masía de Vernis. Dit is nu een plattelandsverblijf, waar bezoekers fietstochten kunnen rijden en zo meer kunnen leren over de Ebro Delta. Zo kunnen ze meer te weten komen over hoe dit citrus wordt geteeld.

Voor meer informatie:
Mandarinas del Abuelo
Elisenda Franquet
José Franquet
Avda.Generalitat 73
43500 Tortosa (Tarragona).
M:+34 679919251
T: +34 977441843
[email protected]
[email protected]
www.mandarinasdelabuelo.com
Publicatiedatum: