Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Maarten Kimman van Biopack packaging:
“Doorbraak voor de AGF-sector: betaalbare en volledig composteerbare trays voor groenten en fruit”
Tholen – 2018, een goed moment om op verpakkingsgebied duurzame stappen te gaan zetten. Excuses als 'te duur' en 'onvoldoende aanbod' zijn er niet meer. "Als eerste in Europa zijn wij erin geslaagd om volledig composteerbare schaaltjes en trays voor groenten en fruit op de markt te brengen", vertelt Maarten Kimman van Biopack packaging uit Appingedam. "Qua prijs zitten we 1 op 1 met die van plastic en we hebben voldoende productiecapaciteit. Er zit een doorbraak aan te komen. Wij gaan onze capaciteit in de komende jaar heel snel opschalen."
Custom made
Biopack packaging heeft momenteel een productiecapaciteit van 50.000 eenheden per dag en over 2 jaar moeten dat er 10 keer zoveel zijn. Biopack packaging heeft een vrij stevige basis in de foodservice met een breed assortiment, van bekers tot maaltijdtrays. Deze zijn watervast, grease proof en ze kunnen tot 180 graden Celsius worden verwarmd. Voor de AGF-sector hebben we 9 standaardproducten van schaaltjes en trays ontwikkeld om kleine aantallen groenten en fruit te verpakken", vertelt Maarten. "Voor 2, 3 of 4 avocado's, peren of appels op een schaaltje bijvoorbeeld. We kunnen ook heel gemakkelijk custom made trays maken indien daar voldoende aantallen tegenover staan."
Circulair
Het recente nieuws dat Europese leiders een principe akkoord bereikten om de hoeveelheid voedselafval tegen 2050 te halveren, moet als muziek in de oren klinken voor Biopack packaging. De cellulose is afkomstig uit zogenaamde recyclebare bossen en blijft als grondstof beschikbaar in de economie via de oud papier inzameling. Indien de vezels niet meer bruikbaar zijn, zijn ze 100% composteerbaar. "Het is dus een hele duurzame oplossing. Bovendien maken we dit soort verpakkingsmateriaal als een van de eersten in Europa. Het is dus beter nog dan alternatieven die Thailand en China op dit moment aanbieden. Die zijn gemaakt van een voedingsgewas suikerriet en laten door de afstand een grotere footprint achter", legt Maarten uit.
Geen obstakels
Mocht de prijs van een verpakking een obstakel zijn, dan geldt dat argument voortaan niet meer. "De prijs ligt op hetzelfde niveau als dat van plastics", verzekert Maarten. Biologisch, duurzaam en circulair, dat wordt volgens hem de toekomstige standaard. "Als ik in Ekoplaza premium biologische producten zie liggen, verpakt in polystyreen, dan ben ik geneigd te gaan bellen om te laten weten dat het anders kan."