Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Anaco Greeve start uitbreiding bananenrijpkamers met 15.000 dozen

Forse tekorten op de bananenmarkt

Tholen - Waar in de loop der jaren veel bananenrijpers zijn opgehouden te bestaan, is Anaco & Greeve uit Poeldijk al sinds 1976 onafgebroken actief met haar bananenrijperij. De twintig rijpkamers hebben de capaciteit om wekelijks 30.000 dozen bananen te rijpen. "Elk jaar neemt de vraag nog toe. We willen daarom het komende jaar de rijpkamers uitbreiden met 15.000 dozen", vertelt directeur Robert Greeve.



In een tijd waarin Duitse supermarkten zelf bananen gaan rijpen, ziet Robert nog voldoende toekomst voor de bananenbusiness. "Wij zijn zowel dienstverlener als handelaar. Doordat we zelf ongeveer de helft van ons bananenvolume importeren, hebben we zelf controle over de keten en gaan we direct naar de eindklant. Onze klantenkring bestaat zowel uit groothandels en supermarkten. De gerijpte bananen verkopen we aan klanten die binnen een dag bereikbaar zijn en de groene bananen verkopen we aan alle klanten die daar buiten vallen."

Momenteel zijn er op de bananenmarkt hevige tekorten ontstaan. "Dat is een combinatie van factoren. Gedurende de feestdagen worden er minder bananen verscheept in het land van oorsprong. Daarbij had Colombia al tekorten en is daar nog een staking bovenop gekomen, waardoor er de komende twee weken nog minder aankomsten staan gepland. Costa Rica zit niet al te ruim in de productie en ook productielanden als Guatemala en Honduras hebben hun eigen problemen, waardoor de prijzen op een enorm hoog niveau zitten", vertelt Robert. Als trend noemt hij dat de bananenaanvoer vanuit Mexico in opkomst is. Ook het volume biologische bananen, hoofdzakelijk uit Ecuador, breidt uit, al is dat geleidelijk.



"Het is niet eenvoudig om geld te verdienen in de bananenhandel. Het gaat om de massa. Er zijn misschien weinig rijpers overgebleven, maar er komen nog voldoende bananen naar Europa", constateert de importeur. Hij noemt de vaste prijs van 99 cent die Jumbo enkele jaren geleden instelde voor een kilo bananen een slechte zaak voor de markt. "Consumenten denken nu ten onrechte dat de bananen een goedkoop product zijn. Maar als iedereen in de keten wat aan de bananen moet verdienen, ligt de consumentenprijs zeker boven de 99 cent. Mogelijk geven de lagere importtarieven iets meer lucht. Dat scheelt nu zo'n 10 cent per doos en dat zal in 2021 als de tarieven verder worden verlaagd, weer wat meer zijn."

Voor een doemscenario dat de banaan door de Panamaziekte in zijn voortbestaan wordt bedreigd, is Robert niet zo bang. "Natuurlijk is het iets om alert op te zijn, maar men riep het 25 jaar geleden ook al en sindsdien zijn er alleen maar meer bananen naar Europa verstuurd. Daarbij werken de onderzoekers nu hard aan een oplossing. Wel verwacht ik dat door de klimaatveranderingen we de komende jaren nog vaker met misoogsten te maken zullen krijgen."



Voor meer informatie:
Robert Greeve
Anaco & Greeve
ABC Westland 666
2685 DH Poeldijk
Tel: 0174-210200
[email protected]
www.anacogreeve.nl