Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Zuid-Afrikaanse druiventelers hebben dit seizoen wonderen verricht"

Nu in Hex River de laatste druiven worden verpakt (voornamelijk Crimson en Scarlotta Seedless) kijkt de Zuid-Afrikaanse druivensector terug op één van de moeilijkste seizoenen uit de recente geschiedenis. Dit seizoen hebben druiventelers in het zuiden van Zuid-Afrika gezien de omstandigheden wonderen verricht, laat Kobus Louw weten, algemeen directeur van Sapex. Het bedrijf is nagenoeg klaar met het verpakken van de laatste oogst van het seizoen die komend weekend verladen zullen worden. 

"In Westkaap is water een probleem en deden zich dan ook kwaliteitsproblemen voor bij rode en witte pitloze rassen. In Berg River hadden we problemen met de vruchtgrootte van middellate rode en blauwe raasen, zoals Red Globe en Crimson. Er waren weinig extra grote maten Thompson. Zowel in Berg River als Hex River waren er ook problemen met de kleuring, hoewel het fruit nu wel sneller op kleur komt omdat de nachttemperatuur gedaald is. Iedereen dacht dat het seizoen in Hex River eerder zou eindigen maar uiteindelijk bleek alles normaal te verlopen, mogelijk vanwege het feit dat het fruit meer tijd nodig had om op kleur te komen."

Telers moesten dit seizoen vindingrijk zijn om hun beperkte watermiddelen zo optimaal mogelijk te benutten. Vanwege de droogte en waterbeperkingen moest een aantal telers noodgedwongen afzien van de bemesting van hun plantages na de oogst en dit zal volgens Louw gevolgen hebben voor de oogst van volgend jaar. 

In het noorden, waar geen sprake van droogte is, verliep het seizoen goed, hoewel de volumes in Orange River met 20% gedaald zijn, ondanks dat water hier ruimschoots beschikbaar was. "In deze regio hadden we te maken met een kleinere vruchtgrootte waardoor de druiven lichter waren. Je kon er een doos mee vullen maar toch onder het gewicht blijven. Soms zit er gewoon zo'n seizoen tussen."



Op de Europese markt verliep het seizoen een stuk stabieler dan verwacht. "De markt bleef tot ver na Nieuwjaar goed en er was geen sprake van een prijsdaling, wat waarschijnlijk te danken is aan het feit dat er minder druiven op de markt waren. Het verkooptempo in de maanden januari en februari was boven verwachting. Later kwamen rode pitloze rassen onder druk te staan omdat Chili op de markt kwam met agressieve prijzen. Ook kwamen er al vroeg grote volumes witte pitloze druiven uit India op de markt, waarschijnlijk omdat men verwachtte dat de aanvoer van Zuid-Afrikaanse druiven af zou nemen. De grootse uitdaging voor Zuid-Afrika was echter de sterke koers van de rand, hetgeen zeer nadelige gevolgen heeft gehad voor de inkomsten van telers."

"We hebben geen druiven naar de Chinese markt geëxporteerd maar ik heb begrepen dat de markt om welke reden dan ook slap was, en de prijzen waren gedurende de tweede helft van het seizoen zwak. In Maleisië en Singapore, markten die wij ook bedienen, waren de prijzen vrij stabiel. De laatste druiven komen hier momenteel aan."

Sapex had een stabiel seizoen in Afrika met prijzen die tot tevredenheid stemmen. Louw merkt niet veel van de hogere olieprijs. "Het is nooit een markt om over naar huis te schrijven maar het seizoen is prima verlopen. Als gevolg van de gebrekkige koelketen, nemen Afrikaanse markten rassen af die tegen een stootje kunnen, zoals Red Globe en Crimson."

Problemen met verladen
Louw merkt op dat het verladen van de druiven dit seizoen een drama was. "Ik heb nog nooit een seizoen als dit meegemaakt. De situatie werd veroorzaakt door meerdere factoren. De haven van Kaapstad had last van de wind en die in Durban had problemen met de infrastrucuur waardoor er vertragingen ontstonden. Soms konden we onze zendingen pas zeven dagen later verladen en dit heeft natuurlijk zijn weerslag op de houdbaarheid. Vanwege de vertragingen werden sommige havens, zoals die van Algeciras in Spanje, overgeslagen, waarna we vervolgens onze druiven per vrachtwagen vanuit de haven van Rotterdam terug naar Spanje moesten vervoeren en dit brengt uiteraard hogere kosten met zich mee."

"We zijn opgelucht dat het seizoen uiteindelijk toch nog zo goed verlopen is. De volgende uitdaging die ons te wachten staat, is het komende seizoen, wanneer duidelijk zal worden wat de impact van de droogte en in sommige gevallen de verminderde bemesting na de oogst zal zijn. Wanneer de ranken volgend jaar weer in bloei komen, zullen we hier een beter beeld van krijgen."


Voor meer informatie:
Kobus Louw
Sapex
Tel: +27 21 883 8280

Publicatiedatum: