Shay Zeltzer van Postharvest Hub (www.postharvesthub.com) houdt zich al sinds halverwege de jaren 90 bezig met MAP en ontwikkelt vershoudverpakkingen voor bijvoorbeeld teelt- en verpakkingsbedrijven in de hele logistieke keten naar de detailhandel. Zijn recente project met ROP (www.rop-ltd.com) leidde tot de ontwikkeling van de revolutionaire ultradunne MA-folie, die werd getest op granaatappel en broccoli en ook de mindere kanten van MAP aan probeert te pakken, de verpakkingskosten, -activiteiten en de impact op het milieu.
De nieuwe verpakking, die werd ontwikkeld, heeft een positief effect op voedselveiligheid en de prestaties van de verpakking. "Vaak zie je in pakhuizen medewerkers zakken in dozen doen, deze openen en op elkaar stapelen om tijd te sparen voor de verpakkers die deze zakken later moeten vullen met producten", zegt Zeltzer. "Stapels dozen met openstaande zakken zijn een herkenbaar gegeven vóór en tijdens het pakseizoen. Dit kan om verschillende redenen negatieve effecten hebben: in de open zakken kunnen bacteriën en schimmels terecht komen en het kost ook extra tijd om alle zakken open in de dozen te stoppen."
De ontwikkelde verpakking, ultradunne MA-folie, wordt ofwel handmatig rond een bulkverpakking producten verpakt of machinaal rond een enkel product verpakt (broccoli, bloemkool, meloen, kool, enz.) voor de detailindustrie.
In een recent onderzoek in Israël kon de granaatappel gedurende meer dan 4 maanden vers blijven en mooi gepresenteerd worden met behulp van de ultradunne MA-folie van R.O.P. "Het verpakkingsmateriaal wordt geleverd in een rol. De folie wordt eerst als een hoeslaken over de doos getrokken, daarna wordt de granaatappel verpakt, waarna de folie wordt bijgesneden en rondom de doos wordt gewikkeld, waardoor een luchtdichte verzegelde verpakking ontstaat", legt Zeltzer uit.
Bron:
ROP
[email protected]
www.rop-ltd.com
Publicatiedatum: 18-4-2018