Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mini-komkommers: twee takken van sport bedienen met één product

Tholen - Naast de reguliere komkommers en de snackkomkommers is er nog een derde komkommersegment in Nederland: mini-komkommers. Deze komkommervariant weegt tussen de 100 en 150 gram. Het segment groeit hard, merkt Leander van de Griend van Royal ZON. "Eigenlijk alle Duitse retailers hebben mini-komkommers vast en jaarrond in hun assortiment, maar ook in Nederland wint de mini-komkommer beduidend aan populariteit."

Kilo of stukprijs
De mini-komkommers, die bij Royal ZON door een drietal telers worden aangeleverd, worden vanaf week 10 tot week 42 zowel in contracten verkocht als geveild. Leander: "In de Duitse retail liggen de mini-komkommers los of verpakt in vrijwel alle schappen. Met die retailers zijn er seizoenscontracten. In de beleving van de Duitsers, zo blijkt uit onderzoek, is de mini-komkommer smaakvoller omdat hij kleiner is. Het is bij onze Oosterburen een echt snackproduct."

Ook in Nederland ligt de mini-komkommer bij steeds meer retailers in de schappen. Leander: "Wij bieden de mini-komkommers bij Royal ZON verpakt op schaaltjes, bakjes en in zakjes aan met daarin 2 mini-komkommers, maar de mini-komkommers liggen ook 'naakt' in de schappen."

Bij Royal ZON worden dagelijks mini-komkommers geveild. Leander: "De telers kiezen zelf hoe ze hun product bij ons aanvoeren. Wij hebben voor alle mogelijke sorteringen eigen klanten. Voor de klok komen zowel EPS-kistjes met daarin 32 stuk mini-komkommers als poolkisten met daarin 12 kilo mini-komkommers. Afhankelijk van de marktsituatie en hun eindklanten drukken kopers dan voor een kiloprijs bij de 12 kilo poolkisten of voor een stukprijs bij de 32 stuks EPS-kistjes."

Twee segmenten
Het opvallende aan de mini-komkommers is dat ze eigenlijk in 2 segmenten gebruikt worden. Het is namelijk niet alleen de snackgroentetrend waarop de mini-komkommer meelift. "De 12 kilo poolkisten met mini-komkommers zijn erg in trek bij Duitse groβmarkten. De mini-komkommers worden daar gebruikt om in het zuur te leggen of worden verwerkt in salades, want ze zijn uitwisselbaar met verse augurken. Duidelijk een verschil in eetcultuur met Nederland. Hier zijn verse augurken nog niet eens in het winkelschap te vinden.

Dat de mini-komkommers meedingen in 2 segmenten is regelmatig ook terug te zien in de prijzen. Leander: "Het aparte aan dit product is dat wij zowel te maken hebben met de dagmarkt voor augurken als met de dagmarkt voor reguliere komkommers. Als de prijzen voor augurken hoog zijn, kiezen de kopers voor mini-komkommers. Daarnaast reageert de dagmarkt bij hoge komkommerprijzen, waar ook de prijzen van mini-komkommers op reageren."

Broodtrommeltje
In Nederland richt Royal ZON zich echt op het snacksegment. Leander: "Met het eten van 1 mini-komkommers per dag zit je al snel aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten. Wij zetten mini-komkommers in voor schoolfruitpakketten en kijken nadrukkelijk naar het out-of-home-segment. Het is niet de bedoeling om met de reguliere komkommer te concurreren, maar iedereen wil wel heel graag dat de consument straks een mini-komkommer standaard meeneemt in de lunchbox."

Voor meer informatie:
Royal ZON
www.royalzon.com
[email protected]

Leander van de Griend
[email protected]