Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Straks geen speciale chips-smaken meer te krijgen”"

Hoge prijzen en korte frietjes: aardappelverwerkers reageren op droogte

Tholen – De aardappelverwerkingsindustrie ziet de bui al hangen. Door de droogte dreigt een aardappeloogst met lagere volumes en kleinere maten. Voor de aardappelverwerkers betekent dit hoge prijzen, kleinere frietjes en korten op het assortiment. 

Roger & Roger
"Er wordt al gesproken over 30% minder aardappelen en dat is heftig", vertelt Tom Demeyer van chipsfabrikant Roger & Roger. Het bedrijf probeert als Belgische producent zoveel mogelijk aardappelen uit de regio te halen. Wanneer de aardappelen daar op zijn kunnen ze uitwijken naar het buitenland, maar dat wordt dit jaar lastig omdat heel Europa kampt met droogte. "Voor het Croky assortiment hebben we besloten om zoveel mogelijk het basisgamma garant te stellen zoals de smaken paprika en bolognese. De kleinere smaken of nieuwigheden produceren we tijdelijk niet. Met deze maatregel willen we de telers een kans geven om de aardappelen verder te laten groeien zodra er weer regen valt. Zodat zij hopelijk een beter volume kunnen halen, wat positief zou zijn voor alle partijen in de keten en finaal ook de chips consument". 



Agristo
"Er komen vast en zeker kleinere frieten op de markt. Van kleine aardappelen kunnen we nou eenmaal geen lange frieten maken, maar een korte of een lange friet smaakt nog altijd even lekker", aldus Agristo CEO Filip Wallays. "Omdat het in heel Europa droog is zal het lastig worden om aardappelen uit andere landen te importeren. Bovendien zijn de volumes die de verwerking nodig heeft te groot om deze van buiten Europa te importeren." Het aardappelverwerkingsbedrijf informeert hun klanten maximaal over de stand van zaken en de mogelijkheid dat er kleinere frietjes komen. Ook probeert het bedrijf zo spaarzaam mogelijk om te gaan met de beperkte grondstof die er is. Het gevolg van de droogte heeft ook effect op de prijs van de aardappelen. "We zien het effect nu al de prijzen voor aardappelen op de vrije markt zijn vertienvoudigd ten opzichte van enkele maanden geleden."

Lamb Weston / Meijer 
"Wij werken met 600 telers samen in heel Europa, maar we zien dat heel Europa wel last heeft van de droogte. Alleen uit Oostenrijk horen we een wat positiever geluid. We zijn op dit moment de situatie nog aan het analyseren, omdat tussen regio's veel verschillen zitten. Toch voelt iedereen al aan dat we dit jaar kleinere aardappelen krijgen wat zal resulteren in een mindere opbrengst en kortere frietjes", vertelt Pieter jan van Lamb Weston / Meijer. "In deze situatie proberen we zo goed mogelijk contact te houden met onze relaties en elkaar onderling te helpen." Wanneer er daadwerkelijk tekorten zullen zijn hebben we de mogelijkheid om samen te werken met de Verenigde Staten, maar hiervoor hebben we eerst de actuele opbrengstcijfers nodig. Wanneer we wel dergelijke acties gaan ondernemen overleggen we dit eerst met de klanten. We vinden het belangrijk om ze nauw in het proces te betrekken."