Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bladsla drogen met luchtstroomtunnel

Als bladsla wordt verpakt terwijl deze nog nat is, kan dit leiden tot bederf. Via een nieuw proces dat in Zwitserland wordt gebruikt is hier nu een oplossing voor gevonden. De nieuwe technologie maakt gebruik van tunnels die de bladsla drogen met lucht, zodat de houdbaarheid wordt verbeterd. Bij het drogen van bladsla denkt men doorgaans aan centrifugeren. Centrifugeren is een prima methode voor minder kwetsbaar AGF, mits de techniek correct wordt toegepast. Op de markt is echter steeds meer vraag naar zachte bladgroente die direct geschikt is voor consumptie. Ook moeten deze producten weinig water bevatten, zodat de houdbaarheid wordt verbeterd. Deze nieuwe trends op de markt kunnen niet altijd tegemoet worden gekomen met de centrifuges die op dit moment commercieel in gebruik zijn.

De luchtdroogtunnel van Sormac
De luchtdroogtunnel is ontwikkeld door Sormac BV in Venlo. De tunnel onttrekt water aan het product door middel van luchtstromen. Verse AGF kan op deze manier zonder schade worden verwerkt, waarbij een watergehalte van minder dan 2% mogelijk is. Het resultaat is een aantrekkelijk uitziend product, dat langer houdbaar is door het lage gehalte aan water en dat vrij is van het soort beschadigingen dat bij het gebruik van centrifuges optreedt.


Links: conventionele machine voor het drogen van groenten met centrifugetechnieken. Rechts: De luchtdroogtunnel van Sormac, beschikbaar in verschillende formats.

Het verminderen van vocht
Voordat het product in de luchtdroogtunnel wordt geplaatst, wordt op een lopende band eerst water afgevoerd. Het product wordt in de tunnel zelf gedroogd door een omhoog gerichte luchtstroom met temperaturen van tussen de 25° en 30°C. De snelheid van de luchtstroom zorgt ervoor dat het product tijdelijk in de lucht hangt, zodat het vocht optimaal wordt verminderd. De circulerende luchtstroom wordt afgekoeld tot ongeveer 5°C door middel van een warmtewisselaar. De waterdamp van de luchtstroom wordt voor een deel opgevangen door middel van condensering bij de koude fans van de warmtewisselaar. Een tweede warmtewisselaar verhit de luchtstroom weer tot tussen de 25° en 30°C, zodat het vocht opnieuw wordt geabsorbeerd, waarbij de relatieve vochtigheidsgraad nu echter is verlaagd.

Tijdens het drogen van de bladsla koelt de lucht af door de verdamping van het water op het oppervlak van het product. Hierdoor blijft het product beter gekoeld dan bij het gebruik van droge lucht. AGF dat op deze manier door de luchtdroogtunnel wordt behandeld blijft er vers en aantrekkelijk uitzien. Er zit geen condens in de verpakking als het eenmaal in de schappen van de supermarkt is beland. Het product is er microbiologisch gezien beter aan toe en heeft een langere houdbaarheid.


Marktleider
Schwab-Guillod valt onder de derde generatie van het familiebedrijf Seeländer. Het is een van de grootste bedrijven binnen Zwitserse AGF-sector. De kernactiviteiten van Schwab-Guillod hebben te maken met het verwerken en afzetten van een groot assortiment aan verse AGF. Dit assortiment is het hele jaarrond in Zwitserland verkrijgbaar. Per dag wordt er aan ongeveer 600 klanten geleverd, waarbij gebruik wordt gemaakt van een eigen wagenpark aan vrachtwagens. De locatie van het bedrijf heeft een oppervlak van 87.000 vierkante meter, dat voor verschillende producten is verdeeld in afzonderlijke klimaatzones.

Voor meer informatie:
Schwab-Guillod AG
Lagerhausweg 16
CH-3225 Müntschemier (CH)
Tel: +41 32 312 92 70
Publicatiedatum: