In de biologische teelt zien de twee ondernemers beduidend meer toekomstperspectieven in de markt, op basis van een gezond ‘boereninzicht’. Peter: "Mede dankzij de media staat biologisch voor gezond. Of dat inderdaad zo is, laat ik even in het midden. Ik ben er echter van overtuigd dat mede door deze berichtgeving de categorie ‘modaal en meer’ uiteindelijk voor biologisch zal kiezen. Als teler kun je dan wel stug blijven investeren in de gangbare teelt, maar als de markt anders vraagt, dan heb je daar gewoon rekening mee te houden. Klaar."
Zo stellig als zij zich uitspreken over de potentiële markt voor biologische producten, zo overtuigd is de consument nog niet. Dat realiseren zij zich terdege, zegt Peter: “We hebben nog een weg te gaan met biologische producten, dat weet ik. De consument moet nog accepteren dat biologische producten duurder zijn. Dat de overstap zo betrekkelijk langzaam gaat, wijt ik echter voor een deel ook aan het grootwinkelbedrijf. Ik heb het gevoel dat de meerprijs voor het biologisch telen, dus de meerkosten die de biologische teler maakt ten opzichte van de gangbare teler, verscheidene keren over de kop gaat. Daarmee wordt de schuld voor de hoge prijs in de winkel in de schoenen van de teler geschoven. Dat vind ik niet helemaal correct."
De overstap
Het vertrouwen in de markt is watde toekomst aangaat echter aanwezig. De keuze om over te stappen was anders ook niet gemaakt. Die overstap gebeurt in fases van drie. En vooralsnog met behoud van de loonwerktak, aldus Jaap: "De overstap is een flinke investering. Als we tegelijk ook het loonwerk zouden afstoten, zouden we het ons wel heel moeilijk maken." Toch zal de overstap hen in de praktijk niet altijd even makkelijk vallen, zo verwachten vader en zoon: "Vooral mentaal zal het soms zwaar zijn. In de gangbare teelt kun je noodgrepen toepassen als het fout dreigt te gaan met de teelt. In de biologische teelt kun je dat niet. Dan moet je soms lijdzaam toezien dat je oogst ligt te verpieteren. Tegelijk ligt juist daar ook een grote uitdaging:de biologische teelt vergt meer vakkennis en vraagt met name ook om een verantwoorde rassenkeuze. Maar als het puur op die twee factoren aan komt, dan hebben we alle vertrouwen in een goede afloop."Bron: Uienmagazine, De Groot & Slot