Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maatschap Eilander:

De overstap op biologisch

De Maatschap Eilander heeft dit jaar een derde deel van haar landbouwbedrijf in de Noordoostpolder aangemeld voor de biologische teelt. De komende twee jaar volgt de rest van het areaal. Vanwaar de overstap? Jaap Eilander, die samen met zijn zoon Peter en twee vaste medewerkers het bedrijf runt, is heel eerlijk over de reden van de overstap: "Dat heeft vooral een economische reden. Wij hebben heel veel jaren heel veel energie gestoken in het telen van een mooi gewas. Het stuitte ons steeds vaker tegen de borst dat dit product steeds moeilijker te vermarkten werd."



In de biologische teelt zien de twee ondernemers beduidend meer toekomstperspectieven in de markt, op basis van een gezond ‘boereninzicht’. Peter: "Mede dankzij de media staat biologisch voor gezond. Of dat inderdaad zo is, laat ik even in het midden. Ik ben er echter van overtuigd dat mede door deze berichtgeving de categorie ‘modaal en meer’ uiteindelijk voor biologisch zal kiezen. Als teler kun je dan wel stug blijven investeren in de gangbare teelt, maar als de markt anders vraagt, dan heb je daar gewoon rekening mee te houden. Klaar."

Zo stellig als zij zich uitspreken over de potentiële markt voor biologische producten, zo overtuigd is de consument nog niet. Dat realiseren zij zich terdege, zegt Peter: “We hebben nog een weg te gaan met biologische producten, dat weet ik. De consument moet nog accepteren dat biologische producten duurder zijn. Dat de overstap zo betrekkelijk langzaam gaat, wijt ik echter voor een deel ook aan het grootwinkelbedrijf. Ik heb het gevoel dat de meerprijs voor het biologisch telen, dus de meerkosten die de biologische teler maakt ten opzichte van de gangbare teler, verscheidene keren over de kop gaat. Daarmee wordt de schuld voor de hoge prijs in de winkel in de schoenen van de teler geschoven. Dat vind ik niet helemaal correct."



De overstap

Het vertrouwen in de markt is watde toekomst aangaat echter aanwezig. De keuze om over te stappen was anders ook niet gemaakt. Die overstap gebeurt in fases van drie. En vooralsnog met behoud van de loonwerktak, aldus Jaap: "De overstap is een flinke investering. Als we tegelijk ook het loonwerk zouden afstoten, zouden we het ons wel heel moeilijk maken." Toch zal de overstap hen in de praktijk niet altijd even makkelijk vallen, zo verwachten vader en zoon: "Vooral mentaal zal het soms zwaar zijn. In de gangbare teelt kun je noodgrepen toepassen als het fout dreigt te gaan met de teelt. In de biologische teelt kun je dat niet. Dan moet je soms lijdzaam toezien dat je oogst ligt te verpieteren. Tegelijk ligt juist daar ook een grote uitdaging:de biologische teelt vergt meer vakkennis en vraagt met name ook om een verantwoorde rassenkeuze. Maar als het puur op die twee factoren aan komt, dan hebben we alle vertrouwen in een goede afloop."

Bron: Uienmagazine, De Groot & Slot
Publicatiedatum: