Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gesneden tomaat moet gekoeld bewaard worden

Op grond van Europese regelgeving moet gesneden tomaat gezien worden als een levensmiddel waarin ziekteverwekkers of toxines tot ontwikkeling kunnen komen. Daarom moet gesneden tomaat bewaard worden bij een temperatuur die dat voorkomt. Dat schrijft minister Klink van Volksgezondheid in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer.

Europese regelegeving bepaalt dat 'grondstoffen, ingrediënten, halffabrikaten en eindproducten die een voedingsbodem kunnen vormen voor pathogene micro-organismen of voor toxines, mogen niet worden bewaard bij temperaturen die risico’s inhouden voor de gezondheid. De koudeketen mag niet worden verbroken. Gedurende korte tijd mag evenwel van temperatuurbeheersing worden afgezien wanneer dit nodig is in verband met de hantering bij de bereiding, het vervoer, de opslag, de uitstalling en de levering van levensmiddelen, voorzover dat geen risico’s inhoudt voor de gezondheid.'

7 graden

Er wordt in de Europese regelegeing echter niet gesproken over "bederfelijke waar" of "bewaren bij maximaal 7 graden". Dit is bedoeld om de lidstaten de mogelijkheid te geven dit principe in hun nationale wetgeving in te vullen met concrete eisen die passen bij hun nationale omstandigheden. In Nederland is vastgelegd dat voor onverpakte eetwaar, waarvoor de bereider geen bijzondere bewaartemperatuur vermeldt, een bewaartemperatuur geldt van maximaal 7 graden.

Directe consumptie

Hiervan kan op basis van de Warenwetregeling vrijstelling gekoeld bewaren worden afgeweken. Deze biedt de mogelijkheid om eetwaar gedurende een éénmalige periode van twee uur ongekoeld aan te bieden voor directe consumptie in restaurants of instellingen. De periode van twee uur is wetenschappelijk bepaald door deskundigen van overheid en bedrijfsleven in het kader van het Regulier Overleg Warenwet.

Bron: Ministerie van VWS
Publicatiedatum: