Allium-familie erg breed en overal ter wereld bekend
De gele ui is wit van binnen, goudgele schil van buiten, met stevig vruchtvlees en een pittige smaak. Geschikt om te koken, stoven of bakken, dus veelzijdig toegepast in gerechten, soepen en sauzen. Wordt ook gesneden verkocht (ringen, blokjes) en in gefrituurde vorm (bij nasi) of als poeder.
De rode ui heeft een dieprode, bijna paarse schil. De smaak is minder scherp dan van de gele ui en door de mooie kleur wordt hij vaak decoratief gebruikt in ondermeer salades.
De sjalot is een stuk kleiner dan de ui, heeft een roodbruine schil en lichtpaars gekleurde rokken en is tussen alle familieleden toch wel dé smaaksensatie. Verfijnd en aromatisch, pittiger dan de ui, maar niet zo uitgesproken als knoflook. Daardoor leent de sjalot zich uitstekend voor gebruik in tal van gerechten, of het nu gaat om bakken, smoren, frituren of confijten, in sauzen of salades, in soepen of rauw. Niet voor niets wordt in goede restaurants de sjalot ver verkozen boven de ui!
De bosui (ook wel lente-uitje of stengeluitje genoemd) is een kleine ui met een zachte, prei-achtige smaak, waar het groene loof nog aan zit. Ze danken hun naam aan de manier waarop ze verkocht worden: in bosjes van enkele stuks. Rauw en in ringetjes gesneden past bosui prima in bijvoorbeeld salades of soepen. Vaak worden ze als laatste aan een gerecht toegevoegd opdat de lekkere smaak niet verloren gaat.
Bieslook en prei behoren ook tot de Alliumfamilie. Bieslook is met zijn lange groene stengels een heel decoratief kruid. De zachte uismaak combineert goed in bijvoorbeeld soep of salades. Prei is een lekker pittige groente die uitstekend past bij de stevige smaken van bijvoorbeeld kaas en spek.
Knoflook is een bolgewas dat is opgebouwd uit partjes ('teentjes') en heeft de meest doordringende geur en smaak van de hele Allium familie. De teentjes worden fijngehakt, gesneden of geperst verwerkt in tal van gerechten.
Bron: Freshweb.nl nieuwbrief