Juiste sla maakt salade gezonder
Volgens voedselexpert Steve Rothwell zijn jonge slablaadjes, die nog niet helemaal volgroeid zijn, het meest gezond. Rothwell zegt ook dat de blaadjes die het meeste zonlicht krijgen, gezonder zijn dan andere blaadjes. Deze bevatten meer vitamine A, dat goed is voor de huid en de ogen.
Hoewel de buitenste blaadjes van bijvoorbeeld ijsbergsla de meeste gezonde bestanddelen bevatten, worden deze vaak vervangen voor de mooiere - maar minder voedzame - blaadjes binnenin. Jonge slablaadjes krijgen over het algemeen het meeste zonlicht en zijn daarom gezonder dan een volgroeid slablad.
De volgende gezonde 'jonge' ingrediënten maken een salade nog gezonder:
1. Peultjesblad
Jonge peultjesbladeren bevatten meer dan zeven keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Ook bevatten ze meer dan vier keer zoveel vitamine A als een tomaat en zitten ze vol met foliumzuur.
2. Spinazie
Van spinazie is al lang bekend dat het erg gezond is. Het bevat veel vitamine A, C, E en K. Volwassen spinazie wordt vaak gekookt of gebakken gegeten, waardoor veel gezonde bestanddelen verloren gaan. De jonge spinaziebladeren zijn een stuk zachter en zoeter waardoor deze makkelijker rauw gegeten worden.
3. Lollo Rosso
Deze sla bevat het antioxidant anthocyanin, dat goed is voor het hart.
4. Waterkers
Jonge waterkers bevat de meeste bestanddelen die kanker tegengaan en goed zijn voor het immuunsysteem. Daarnaast bevat waterkers meer calcium dan melk en is het rijk aan vitamine C, B, K, E en ijzer.
Bron: Elsevier