Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Test en vergroot je kennis met de interactieve fytoquest

Weet u welke maatregelen in Nederland worden genomen om te zorgen dat vreemde ziekteverwekkers van groenten, fruit, bloemen en planten niet ons land binnenkomen? Hoe wij zorgen dat er geen ongewenste beestjes in de bloemen of groenten zitten die we exporteren? En waarom deze maatregelen worden genomen?



Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zocht naar een aantrekkelijke manier om jongeren te informeren en enthousiast te maken voor de wereld achter quarantaine organismen. Die organismen zijn bijzonder schadelijk voor natuur en plantenteelt, en EU-landen hebben afgesproken hun verspreiding zoveel mogelijk tegen te gaan. Daarvoor is inspanning van telers, exporteurs, controleurs, onderzoekers en beleidsmakers nodig. In opdracht van het ministerie ontwikkelde AgriHolland de 'fytoquest', een interactieve quiz op internet. Via korte vragen, filmpjes, interviews en puzzels ontdekt de speler het belang van export, plantengezondheid en quarantaine-organismen.



Stap in de wereld van de Q-organismen

De fytoquest is als lesmateriaal gericht op 4e-jaars leerlingen van het groene MBO en van Havo/VWO 4 die interesse hebben in een groene vervolgopleiding. Maar eenieder kan zijn of haar kennis testen en vergroten op www.fytoquest.nl. De fytoquest laat zien hoe interessant plantengezondheid kan zijn via actuele voorbeelden, zoals aardappelmoeheid, de Oost-Aziatische boktor, Tuta absoluta in de tomatenteelt en het Arabismozaiƫkvirus in de bloembollenteelt. Dat het om verschillende - en soms botsende - belangen gaat, blijkt in de vele korte interviews met deskundigen die in de fytoquest zijn verwerkt, waaronder medewerkers van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (divisie Plant), LNV, LTO, onderzoekers van Wageningen UR en telers.
Publicatiedatum: