Kiwibessen onder Hoogstraten-label nu beschikbaar
De kiwibes of Actinidia arguta is een kleine kiwi, ter grootte van een druif. In tegenstelling tot een 'gewone' kiwi, heeft de kiwibes een dunne haarloze schil, waardoor men de vrucht in zijn geheel kan eten, zoals een bes of druif. Het vruchtvlees van de kiwibes is zacht en sappig, met een uitgesproken zoete smaak. De rassenkeuze in de plantages garandeert ook een verscheidenheid aan vorm en kleur van de vruchten.
Vorig jaar werd de kiwibes als primeur gelanceerd in België. De telers konden beroep doen op hun ervaring van het voorbije jaar waardoor de kwaliteit van deze oogst uitzonderlijk goed is. De kiwibes is nog zoeter en het aanbod is veel groter. Bovendien is deze fruitsoort een krachtbron vol voedingsstoffen. Net zoals een gewone kiwi is de kiwibes rijk aan vitamine C en mineralen als calcium, magnesium en mangaan. Het vitamine C-gehalte is gemiddeld twee keer zo groot als dat in een citroen. Qua voedingswaarde en smaak moet de zoete kiwibes niet onderdoen voor de gewone kiwi.
Men kan de kiwibes hapklaar uit het vuistje eten of als tussendoortje met yoghurt. Bovendien is de kiwibes heerlijk fris in slaatjes of sauzen of bij ijs of sorbet. De Hoogstraten kiwibessen zijn verkrijgbaar tot eind oktober bij diverse Belgische supermarkten waaronder Colruyt, Makro, …
Meer informatie: [email protected]