Klimaatwinst van stadslandbouw is beperkt
In de studie is doorgerekend wat stadslandbouw betekent voor het gebruik van fossiele brandstoffen, uitstoot van broeikasgassen en het aantal voedselkilometers. Uitgangspunt voor de studie is de ambitie van Almere dat de inwoners in 2030 één op de vijf euro's voor boodschappen uitgeven aan lokaal geproduceerd voedsel. Daarbij gaat het voornamelijk om verse of lichtbewerkte producten zoals aardappelen, groente en fruit die relatief weinig ruimte vragen om te verbouwen.
Die ambitie van 20% blijkt te hoog gegrepen, stelden de PPO-onderzoekers vast. Almere heeft de ambitie inmiddels bijgesteld naar 10% lokaal voedsel. Ook de milieuwinst valt enigszins tegen. De te halen besparingen zijn 'relatief klein ten opzichte van het totale energieverbruik in Almere'. De besparing op de uitstoot van CO2 bedraagt slechts 0,6%. De winst voor het klimaat zit vooral in het terugdringen van transportkilometers van voedsel door de consument.
Lokale productie alleen is volgens de PPO-onderzoekers niet toereikend om veel klimaatwinst te boeken. Daarvoor moet ook het voedingspatroon ingrijpend wijzigen. Dat wil zeggen: minder vlees, minder exotische producten en minder intensief bewerkte producten. Bovendien moeten consumenten veel minder eten weggooien. Stadlandbouw kan er wel voor zorgen dat consumenten bewuster worden van voedsel en duurzaam inkopen.
Resource - Wageningen UR