Zuurkool: de wintergroente bij uitstek
Het zuurkoolproces wordt continu bewaakt met kwaliteitscontroles, metaaldetectie en metingen van pH, zout, zuur en vitamine C. Tegenwoordig boren en snijden machines de zes, zeven kilo zware kolen. De fijngesneden kool gaat door de metaaldetectie, wordt gewassen en licht met zout bestrooid. De koolslierten verdwijnen vervolgens in een van de zuurkoolputten van elk 25 tot 40 ton. Omdat kool met plastic zakken water luchtdicht wordt afgedekt gaat hij gisten. De kool slinkt en het vocht verdwijnt. In deze omgeving zonder zuurstof zetten melkzuurbacteriƫn zetmeel en suikers in de kool in 3 tot 8 weken om in melkzuur. Dit oeroude ambachtelijke fermentatieproces geeft zuurkool een friszure smaak, veel vitamine C en weinig calorieƫn en maakt hem licht verteerbaar en zoutarm.
Bron: Nieuwsbrief Freshweb.nl