Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minister Michael Miskin

"Suriname moet alternatieve afzetmarkten zoeken voor bananen"

Suriname moet ook afzetmarkten buiten Europa zoeken voor de export van zijn bananen en rijst. Dat stelt minister van Handel en Industrie, Michael Miskin. De bewindsman was onlangs in Brussel waar hij de ACP- EU (Afrikaanse Caribische en Pacifische – Europese Unie) joint ministeriële ontmoeting heeft bijgewoond.

Volgens Miskin heeft Suriname nu een 'redelijke' toegang tot de Europese markt, maar hij benadrukt dat deze positie in de toekomst drastisch kan veranderen. Indien het Europa lukt om ook alle andere rijst- en bananen producerende landen in de wereld invoerrechtenvrij toegang te bieden tot hun markt, kan de concurrentiepositie van Suriname enorm verzwakken. Er zijn veel landen die onder meer bananen goedkoper op de Europese markt kunnen brengen dan tegen de prijs waarvoor Suriname ditzelfde product levert.

Miskin: "We moeten nu al zoeken naar afzetmarkten buiten Europa en ook overgaan tot diversificatie van de producten.” In gesprek met dWT zegt de minister goede perspectieven te zien voor de Surinaamse bananen en rijst op de Amerikaanse markt. Maar dan moet het land ook overgaan tot het produceren van eindproducten, zoals bijvoorbeeld ‘bananenmeel’. Microwave rijst- pom neemt de minister als een ander voorbeeld die erg gevraagd is in de Amerika’s.

Miskin zegt president Desi Bouterse geadviseerd te hebben lid te worden van de Caribische Ontwikkelingsbank, zodat Suriname en Surinaamse producten betere toegang hebben tot de Amerikaanse markten. Vroeg of laat zal de Europese markt voor eenieder invoerrechtenvrij worden en moet dus Suriname nu al uitkijken naar alternatieven. Miskin heeft in Brussel samen met zijn collega’s van de ACP en de EU een evaluatie gepleegd van de stand van zaken van onder meer de Economische Partnership Akkoorden (EPA’s). Die moeten de ACP-landen beschermen tegen de afzet van hun producten op de markten in Europa. Landen buiten de ACP zijn fel tegen deze bevoorrechte positie en eisen van Europa dat ingevolge afspraken van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) die markt voor eenieder vrij komt.

Op de meeting in Brussel hebben Afrikaanse landen duidelijk laten merken dat ze nog altijd tegen het sluiten van een EPA zijn. Suriname heeft in Caricomverband een EPA gesloten met de EU voor de afzet van bananen. De Afrikaanse landen die verdeeld zijn in vier regio’s hebben andere overeenkomsten met Europa waardoor ze nog altijd in een bevoorrechte positie verkeren. Miskin pleit ervoor dat Suriname spoedig EPA ratificeert waardoor middelen uit het 9e en 10e Europese Ontwikkelingsfonds (EDF) veilig gesteld kunnen worden. Miskin zegt van zijn aanwezigheid in Brussel gebruik te hebben gemaakt om met Remco Vahl, waarnemend directeur van het directoraat Handel van de Europese Commissie, van gedachten te wisselen over exportformulieren.

Exporteurs hebben namelijk een bepaald formulier nodig om hun producten naar Europa te kunnen exporteren. De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) in Suriname beschikt over deze formulieren. Gebleken is dat exporteurs ook via elders deze formulieren betrekken. De documenten verschillen van tekst en kleur, wat voor problemen zorgt bij de inklaring in Europa. Afgesproken is dat Suriname voor de komende negen maanden dispensatie krijgt en de formulieren van KKF kan gebruiken bij export. In de delegatie van de minister zaten ook HI-directeur Mauro Tuur, Yvette Rokadji en deskundigen van de Surinaamse ambassade in Brussel.-.

Bron: Surinaamse Markt
Publicatiedatum: