Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groene groenten zijn gezond, maar welke zijn het beste?

De wetenschap is niet te stoppen als het gaat om de verheerlijking van groene groenten. Groene groenten – en dan met name groene bladgroenten – zouden namelijk supergezond zijn vanwege de hoge concentraties vezels, vitamines, mineralen, spoorelementen, enzymen, co-enzymen en fytochemicaliën.
Grote diversiteit aan groene groenten

Enkele voorbeelden van groene groenten zijn: komkommer, sla, spinazie, broccoli, courgette, groene paprika, prei, sperziebonen, doperwten, tuinbonen, tuinerwten, groene kool, savooikool, Chinese kool, boerenkool, andijvie, spinazie, spruitjes, groene asperges, selderij, snijbiet, basilicum en peterselie. Hoewel al deze groene groenten gezond zijn, zijn ze niet allemaal over één kam te scheren. De ene groente is namelijk beduidend gezonder dan de andere…

Hieronder vind je een opsomming van de allergezondste groene groenten…

  • Boerenkool ‒ Boerenkool bevat de meeste voedingsstoffen van alle koolsoorten. Boerenkool bevat onder meer grote hoeveelheden vitamine A, vitamine C, vitamine K en mangaan. Daarnaast bevat het kleinere concentraties koper, calcium, vitamine B6 en potassium. Verder bevat boerenkool erg veel voedingsvezels.
  • Broccoli ‒ Broccoli bevat veel vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium. Daarnaast bevat broccoli sulforafaan, een stof die bacteriedodend werkt en beschermt tegen bepaalde soorten kanker. Broccoli moet het afleggen tegen boerenkool, maar is beduidend veelzijdiger qua bereiding.
  • Spruitjes ‒ Spruitjes bevatten veel vitamine C, vitamine K, foliumzuur, calcium en ijzer. Bovendien bevatten spruitjes, net als broccoli, de stof sulforafaan. Spruitjes zijn – net als boerenkool – niet geschikt om rauw te eten. Ze kunnen het best worden gestoomd of gekookt.
  • Spinazie ‒ Spinazie bevat vooral veel ijzer. Daarnaast bevat spinazie behoorlijke hoeveelheden vitamine C, vitamine K, vitamine A, vitamine B2, vitamine B6, mangaan, magnesium, calcium, selenium en tryptofaan. Spinazie stimuleert een goede darmwerking en een goed geheugen.
  • (Groene) asperges ‒ Asperges bevatten veel vitamine K, vitamine C, foliumzuur, kalium en asparagine. Kalium en asparagine zorgen ervoor dat asperges vochtafdrijvend werken. De stof inuline in asperges zorgt ervoor dat de goede bacteriën in je darmen (darmflora) op peil blijven.

Aanvullende tip

Doe groene bladgroenten samen met wat fruit in een blender en maak er een smoothie van. Zodoende kun je ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds profiteren van de goede eigenschappen van groene groenten
Publicatiedatum: