Grote diversiteit aan groene groenten
Enkele voorbeelden van groene groenten zijn: komkommer, sla, spinazie, broccoli, courgette, groene paprika, prei, sperziebonen, doperwten, tuinbonen, tuinerwten, groene kool, savooikool, Chinese kool, boerenkool, andijvie, spinazie, spruitjes, groene asperges, selderij, snijbiet, basilicum en peterselie. Hoewel al deze groene groenten gezond zijn, zijn ze niet allemaal over één kam te scheren. De ene groente is namelijk beduidend gezonder dan de andere…
Hieronder vind je een opsomming van de allergezondste groene groenten…
- Boerenkool ‒ Boerenkool bevat de meeste voedingsstoffen van alle koolsoorten. Boerenkool bevat onder meer grote hoeveelheden vitamine A, vitamine C, vitamine K en mangaan. Daarnaast bevat het kleinere concentraties koper, calcium, vitamine B6 en potassium. Verder bevat boerenkool erg veel voedingsvezels.
- Broccoli ‒ Broccoli bevat veel vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium. Daarnaast bevat broccoli sulforafaan, een stof die bacteriedodend werkt en beschermt tegen bepaalde soorten kanker. Broccoli moet het afleggen tegen boerenkool, maar is beduidend veelzijdiger qua bereiding.
- Spruitjes ‒ Spruitjes bevatten veel vitamine C, vitamine K, foliumzuur, calcium en ijzer. Bovendien bevatten spruitjes, net als broccoli, de stof sulforafaan. Spruitjes zijn – net als boerenkool – niet geschikt om rauw te eten. Ze kunnen het best worden gestoomd of gekookt.
- Spinazie ‒ Spinazie bevat vooral veel ijzer. Daarnaast bevat spinazie behoorlijke hoeveelheden vitamine C, vitamine K, vitamine A, vitamine B2, vitamine B6, mangaan, magnesium, calcium, selenium en tryptofaan. Spinazie stimuleert een goede darmwerking en een goed geheugen.
- (Groene) asperges ‒ Asperges bevatten veel vitamine K, vitamine C, foliumzuur, kalium en asparagine. Kalium en asparagine zorgen ervoor dat asperges vochtafdrijvend werken. De stof inuline in asperges zorgt ervoor dat de goede bacteriën in je darmen (darmflora) op peil blijven.