Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Canadezen schakelen gen bruinverkleuring appels uit


Tholen – In Brits Columbia in Canada heeft het biotechnische bedrijf Okanagan Speciality Fruits een gen uitgeschakeld dat het enzym polyfenoloxidase produceert. Dit enzym is verantwoordelijk voor de bruinverkleuring van het vruchtvlees van appelen als ze aan de buitenlucht worden blootgesteld. Het bedrijf is nu in de laatste fase voor praktische toepassing bij de rassen Golden Delicious en Granny Smith en het fruit zal verhandeld worden onder het merk Arctic. Ook bij de rassen Gala en Fuji wil men het betreffende gen met de specifieke code spiegelen aan een zelfde gen, zodat ze met elkaar interfereren en daarbij de bruinverkleuring tegengaan.



Volgens fruitkweker en directeur Neal Carter zijn er geen vreemde genen toegevoegd en is er niets veranderd aan de appels. Hij verwacht voor de toepassing een waardevermeerdering in de hele keten, maar vooral bij de verwerkers van salades en gemaksproducten. Volgens Carter kopen mensen met hun ogen en kiezen ze altijd de mooiste vruchten. 

Volgens Lucy Sharratt, coördinator van het Canadese actienetwerk tegen biotechnologie, is dit een goede technologie voor ouders die niet willen dat hun kinderen bruinverkleurde appels of gesneden partjes weggooien. De huidige techniek om bruinverkleuring tegen te gaan bij de verwerkers van fruit is een zure oplossing van water en vitamine C of citroensap. Bij McDonald’s, de grootste afnemer van appels ter wereld, gebruiken ze een oplossing van calciumascorbaat, calcium en vitamine C, om de natuurlijke kleur van de vruchten te behouden. 
Publicatiedatum: