Sommige kiwirassen zijn minder allergie opwekkend
De bevindingen die gepubliceerd zijn in de Journal of Allergy and Clinical Immunology opperen de mogelijkheid dat mensen die kiwi’s vermijden vanwege een allergie toch kiwi’s, maar dan van andere rassen zouden kunnen eten. Meer onderzoek is echter gewenst voor een wetenschappelijk verantwoord advies. Sinds in 1970 de beschikbaarheid en de populariteit van de kiwi over de hele wereld is toegenomen, zijn ook de incidenten van allergische reacties toegenomen.
Symptomen van allergie kunnen zijn: tintelingen, jeuk, ontstekingen in de mond en keel, huiduitslag, buikpijn en braken. Ook komen incidenteel ernstige reacties voor zoals ademhalingsproblemen of een plotselinge daling van de bloeddruk. Recent onderzoek in Zweden, Finland en Frankrijk geven volgens dr. Karin Hoffmann-Sommergruber van de medische universiteit in Wenen aan, dat kiwi’s in de top tien staan van voedselallergie in deze landen. Zij beoordeelde zes rassen, waaronder het bekende ras Hayward en de recent geïntroduceerde Summer 3373. Ook werd de Hort 16A, is de Zespri Gold en de onlangs op de markt gebrachte gele Jintao en twee varianten van het toekomstige ras Eriantha. De meeste reacties op het immuunsysteem werden geconstateerd bij het ras Hayward en de minste bij de Golden kiwi’s.
Zij constateerde dat groene kiwi’s een vijftig maal hoger gehalte allergie opwekkend eiwit bevatten dan de gele rassen.