Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pootgoedteeltbedrijf teelt miniknollen in de lucht

Wereldwijd groeit de belangstelling voor een teeltsysteem waarbij planten in teeltgoten hangen en worden voorzien van water en voedsel door middel van wortelbesproeiing. Op deze manier teelde Maatschap Bos, bestaande uit Koos en Agnes Bos en hun zonen Hiko en Arjan, in de tweede helft van 2010 het eigen uitgangsmateriaal in een folietunnel. Ook voor andere vermeerderaars en andere teelten biedt deze teeltwijze zeker kansen.

Voor de productie van miniknollen maakt een aantal aardappelvermeerderaars gebruik van hydrocultuur. Nieuw is het teeltsysteem waarbij de planten niet in water staan, maar waarbij een voedingsnevel langs de wortels wordt geblazen. In combinatie met een waterontsmettende UV-installatie is met dit zogenoemde aeroponic-systeem in hoge mate ziektevrij te telen.


Marcel Weinans (links) en Hilko Bos

Voor maatschap Bos was de bacterieziekte Erwinia een belangrijke reden om zich te verdiepen in dit teeltsysteem. "Deze ziekte is een probleem in onze pootgoedsector", vertelt Hilko Bos uit Oldehove in de kop van Groningen. "We hebben veel werk in het veld om de zieke planten eruit te halen en we lopen het risico dat de aardappelen in een lagere kwaliteitsklasse komen of worden afgekeurd. Voor ons is het een uitdaging om ons uitgangsmateriaal zo schoon mogelijk te krijgen en te vermeerderen in zo min mogelijk generaties. Door miniknollen te produceren kunnen we al met veel minder generaties toe. Door daarbij gebruik te maken van het systeem van Horticoop kan dat op een hele gezonde manier."

Omdat het hen aan technische kennis ontbrak om een installatie te bouwen, contacteerde Koos Bos zijn landbouwtoeleverancier Agrifirm. Dit bedrijf vroeg Horticoop mee te denken en het project te realiseren. In februari 2010 hadden ze het eerste gesprek aan tafel en in juli 2010 stonden de eerste planten in de speciaal daarvoor gebouwde folietunnel. In december 2010 is het project beloond met een bijdrage uit het Wim Luijkx Innovatiefonds.


Een systeem om te vermeerderen en produceren op een ziektevrije, gezonde en snelle wijze, aldus Marcel Weinans en Hilko Bos.

Vitalplantinstallatie

De installatie voor de productie van miniknollen, de Vitalplantinstallatie genaamd, is door Horticoop ontwikkeld. Een soortgelijke installatie heeft ook al gedraaid voor de meerjarenproef met tomatenplanten in de demokwekerij in Honselersdijk. Daarbij ging het om wortelvernieuwing bij tomatenplanten zonder substraat. "Speciaal voor de productie van de aardappelminiknollen hebben we het systeem aangepast compleet met horizontaal beweegbare hangende teeltgoten met een ruimte tussen het loof en de wortels alwaar de miniknollen aan stolonen kunnen groeien, gescheiden van de wortels. Dit maakt het systeem uniek. De 20 mm knolletjes zijn daardoor makkelijker te oogsten zonder beschadigingen aan de wortels", vertelt technisch specialist Marcel Weinans van Horticoop die vanaf het begin bij het project betrokken is. ‘Doordat het gehele systeem modulair is opgebouwd, kan het als maatwerk geleverd worden voor andere teelten.’ Marcel Weinans ziet vooral kansen voor vermeerdering omdat daarbij ziektevrij en snel telen van extra groot belang is.



Meer knollen en ziektevrij

De akkerbouwers gaan dit jaar twee teeltrondes realiseren in de luisvrij gemaakte plastic tunnel. "Ik denk dat we dan zeker 30 miniknollen per plant kunnen gaan oogsten. Op termijn ga ik er vanuit dat we 50 knollen per plant gaan halen. Dat is vijf keer zo veel als in het veld per teeltronde. Belangrijker nog vind ik dat we de Erwinia-bacterie buiten de deur kunnen houden en dat we vrij van virusziekten kunnen telen", aldus de bevlogen teler uit het hoge noorden.

Bron: BLAD, Horticoop
Publicatiedatum: