Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
column Rob Baan, Koppert Cress

Negatief is gelukkig positief

Althans, dat geldt wanneer je een uitslag krijgt van de laboratoria. Zoekt u nog een goede investering, koop dan aandelen in een voedsel lab. Het is momenteel een walhalla voor de Doctors Remco Clavan van deze wereld (kent u hem nog van Van Kooten en De Bie, die Oost-Europa deskundige, die elke keer als er wat was kwam vertellen dat hij er ook weinig van wist). Hoe negatiever des te positiever lijkt het wel.


Rob Baan toont op de foto het microbiologisch analyserapport van het laboratorium Groen Agro Control. Uit dit rapport blijkt dat alle cressen van Koppert Cress officieel EHEC vrij zijn.

Uit elk hoekje van de wetenschappelijke samenleving komen mensen tevoorschijn die even mogen optreden naast een beroemde journalist. De Clavans van deze wereld hebben nu ook hun 15 minutes of fame. Je zal maar de hele tijd achter de boeken moeten zitten en literatuurstudies moeten doen, waardoor je geen tijd hebt om in de praktijk je kennis bij te schaven. Hoeveel Dr. Clavan’s zijn afgelopen week, maand, jaar of deze eeuw, in een kassenbedrijf of kiemkwekerij geweest? Niet de Clavan’s die ik op TV heb gezien, en zeker niet al die Clavan’s die menen overal een artikel over te moeten schrijven.

Gelukkig konden we de afgelopen dagen een aantal dolksteken in de rug pareren. Chapeau voor het crisisteam van het PT. Het schijnt voor Dr. Clavan namelijk heel spannend te zijn om, als een onschuldig slachtoffer al op de grond ligt, deze met een verse publicatie nog even een nekschot na te geven. In ieder geval is de aanbeveling dat het misschien toch wel onveilig is, en dat radijsjes óf geschild óf gekookt moeten worden. En komkommers moeten ontdaan worden van hun gezondste onderdeel: de schil, want je weet maar nooit.

Hoe moet ik het uitleggen aan de voedseldeskundigen die gelukkig worden van een steriel potje voedsel? Als je met verse groenten en fruit werkt, dan werk je met levend materiaal. Dat is natuurlijk. Waren wij als mens gemaakt om uit potjes te eten, dan hadden wij aan onze hand een allesopener voor de geboorte aangegroeid gehad. Waren wij gemaakt voor steriele vitaminepillen dan hadden wij een gaatje aan de zijkant van ons hoofd om pillen in te duwen. Mensen stop hiermee. Wij zijn gemaakt om planten te eten en soms iets wat zwemt, vliegt of rent binnen vangbereik. De wetenschappers achter de allesopeners en de pillen zijn vaak toxicologen. Die kijken waar je dood aan gaat. Wij groenten- en fruitmensen maken producten waar je gezond van wordt. Er gaan meer doden vallen in Europa als de consumptie van AGF producten nog verder terugvalt. De financiers van de Clavans zullen u echter via reclame uitingen laten zien, dat de potjes niet zo slecht zijn en dat u daar uitstekend op kan leven.

Ik leg op mijn manier uit aan leken hoe het zit met E-coli bacteriën. Voor de duidelijkheid, zonder Colibacteriën bent u dood. U heeft daar meerdere onsjes van in uw lichaam en wees daar dankbaar voor. Ze zitten in uw darmen en op uw handen en in de aarde en zijn heel divers maar verschrikkelijk nuttig. Zij helpen u bij de vertering van uw voedsel en zijn gemaakt om o.a. planten te verteren. Het zijn de poep bacteriën. En ze hebben een handige eigenschap voor voedseldeskundigen. Zit er in uw potje voedsel een coli bacterie, dan heeft iemand in de fabriek zijn strontklauwen niet gewassen of de kip verkeerd geslacht. Dus voor vele toxicologen is E-coli stront aan de knikker. Het proces werkt niet. Recalls etc paniek en fout.
Waar de terechte paniek over gaat is de ziekteverwekkende Coli bacterie. Zoals de bekend E.coli O157:H7. Die hoort bij de familie van Coli bacteriën maar is een mutant en die is wel gevaarlijk en daar kan je dood aan gaan.

Vergelijk nu de colibacteriën met de mensheid. We hebben zo’n 7 miljard mensen. Er kan tussen die 7 miljard een Bin Laden zitten. Een voedseldeskundige zou dan de mensheid uitmoorden, want dan ben je er van af. Stomen, koken, chloreren, die 7 miljard krijg je wel dood. Je kan ook zeggen: ik zet overal gezichtsherkenningscamera’s neer en controle posten, en als we hem zien, dan grijpen we hem. Dat is wat de versindustrie doet. Die checkt op heel veel zaken, zoals Listeria, Campylobacter, andere hufters en op Bin Laden.

Wat is er nu gebeurt: we hebben opeens, uit het niets, een aanslag van Khadaffi (E.coli 104). Die kenden we niet en daar is nog nooit op gecheckt. Geen punt voor de versindustrie, dat doen we vanaf afgelopen weekend wel. En voor de rest van ons leven waarschijnlijk. Vandaar mijn advies, koop aandelen in een Voedsellab. Als je weet waar je op moet letten is er niets aan de hand. Dat hoort bij ons vak.
Is er nog een Dr. Clavan in de door ons gesponserde land en tuinbouwindustrie die dit nu even wetenschappenlijk correct zonder misschien en mits en maar en mogelijk nu eens in het Jeugdjournaal kan uitleggen. De versindustrie zal u heel dankbaar zijn en geeft u Europese mogelijkheden tot eeuwige roem.
Publicatiedatum: