Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Johan Noom, kersenteler:

"Het leuke is dat we waardering voor ons product krijgen"

Tholen - Het is een drukte van belang bij de kersenkraam van Noom in Poortvliet. Bezoekers komen uit diverse richtingen. "Het grootste deel komt van het eiland Tholen, maar daarnaast komen er ook uit Roosendaal, Breda en zelfs uit België." Wat er zo speciaal is aan de kersen van Noom? Johan legt het uit: "Mensen houden van smaak. We plukken de kersen pas als ze echt rijp zijn. Niet rijp, geen verkoop. Vorige week zijn we bijvoorbeeld even gestopt met de Summit, die waren nog niet helemaal volgroeid."


Johan en zijn vrouw Miranda

Dertien rassen

Vijftien jaar geleden, in 1996, begon Johan Noom met het telen van kersen. Hij startte met 80 bomen en momenteel heeft hij zo'n twee hectare van de rode vruchten. "Eerst teelden mijn vader en ik alleen appelen en peren, maar ik wilde er ook nog iets ander bij. Dat werden dus de kersen. In '96 hadden we zes rassen en dat is nu uitgebreid naar dertien verschillende variëteiten."


Johan laat twee rassen zien. De bovenste zijn Cordia (puntig) en de onderste Summit (hartvormig)

"In het begin van de teelt werden veelal late rassen geplant," zegt Johan. "Veel Nederlandse telers waren toen bang van concurrentie uit Turkije. Nu worden meer vroege variëteiten geteeld. Onze mensen willen vroeg kersen en die vraag kunnen we natuurlijk niet negeren." De teler vindt het belangrijk dat de consument waar krijgt voor zijn geld. "We gaan hier voor een goede prijskwaliteitsverhouding. Het leuke aan dit vak is dat we waardering voor ons product krijgen, dat is geweldig. Onze klanten komen met een glimlach en gaan met een glimlach."


Zoontje Arie mag ook meehelpen

De kersen worden vooral afgezet door huisverkoop. "Heel soms leveren we ook aan horecagelegenheden, maar dat komt maar sporadisch voor. Ook gaan van de latere rassen vaak een deel naar de handel." Het verschil tussen vroege en late rassen is volgens Johan kort uit te leggen. "De vroege zijn zachter en de late hebben meer bite. Dit komt ook doordat het groeiseizoen van de late langer is." Hoe de huisverkoop verloopt hangt af van de weersomstandigheden. "Bij een mooie zomer verkoop je meer aan huis." Tot nu toe omschrijft de teler dit seizoen als 'goed'. "Een klein nadeel is dat de kersen wat stoffiger zijn dan anders, maar dat doet niets af aan de smaak."



Ook appelen en peren

De fruitteler is goed voorbereid op diverse weersomstandigheden. Hij maakt gebruik van een overkapping en ook heeft hij een bevloeiingssysteem. Naast kersen heeft Noom ook appelen en peren. "We hebben ongeveer vijf hectare appelen en drie hectare peren. Hij verwacht in de toekomst langzamerhand met de appelteelt gaan stoppen. Johan wil zich dan vooral gaan focussen op de kersenteelt. "Het is belangrijk dat deze teelt de continuïteit behoudt. Daarnaast is de combinatie van deze twee teelten moeilijk in verband met werkzaamheden in de appelteelt die samenvallen met de kersenteelt."



Johan ziet dat het aantal kersentelers in Nederland toeneemt. "Vroeger was het nog niet zo in trek, vooral omdat de bomen zo hoog waren. Tegenwoordig wordt het populairder want bij deze laagstambomen kan makkelijker een overkapping worden gebruikt."



Voor meer informatie:
Maatschap Noom
Johan Noom
Hogeweg 15-A
4693 RJ Poortvliet
Tel: 0166-617431