Zuid Europa tegen vrijhandelsakkoord met Marokko
Spanje verwijt Marokko ervan de markt te domineren. “Dat is helemaal onjuist”, zegt Hassan Lyoussi, voorzitter van Aspam. “Het deel, dat de Marokkaanse markt inneemt, is heel zwak. Neem bijvoorbeeld de tomaat, die neemt niet meer in dan 2% (350.500 ton) van de totale productie van de EU. Overigens moet Marokko quota’s respecteren, die door de Europese Unie zijn opgelegd; zo mag zij maar in een bepaalde periode producten exporteren. Hiermee wil Europa de markten van derde landen als Marokko beschermen.
Ook beschuldigen Spaanse producenten Marokkaanse landbouwers van een oneerlijke concurrente wat betreft bestrijdingsmiddelen. Fruit en groente uit Marokko, bestemd voor de exterieure markten, met name Europese, zijn echter onderworpen aan strenge controles. Deze worden uitgevoerd door officiële Marokkaanse organisaties als Onssa en Eacce. Bovendien bleek onlangs uit een inspectierapport dat Marokko de regels van de EU respecteert wat betreft het gebruik van pesticiden.
Marokko, dat op haar beurt ook goederen importeert uit Europa, zoals graanproducten, melkproducten, vee en landbouwmateriaal, geeft bovendien aan dat de handelsbalans wat landbouw betreft een overschot kent in het voordeel van Europa.
Het exportvolume van Marokkaanse citrus in het seizoen 2010-2011 bedroeg 529.000 ton, waarvan 50% naar Rusland en 30% naar de Europese Unie is geëxporteerd (3,2% van de totale consumptie in de EU). De overige 20% verdeelt zich over de Noord-Amerikaanse markt, Europese landen die geen lid zijn van de EU en enkele landen in de Golf. Verder is er 729.000 ton export aan primeurs, waarvan 97% naar de EU is gegaan.