Groenten en fruit kunnen genen die gekoppeld zijn aan hart- en vaatziekten veranderen
"Wij vonden bij mensen met dit risico gen, die een dieet aten, rijk aan groenten en fruit, dat het risico verminderde in vergelijking met dat van mensen die dat gen niet hebben”, zei Sonia Anand, auteur en professor geneeskunde en epidemiologie aan de McMaster University.
De onderzoekers hebben het dieet van meer dan 27.000 mensen geanalyseerd uit verschillende werelddelen. "Ondanks het feit dat er een hoog genetisch risico was op hart- en vaatziekten, blijkt dat een gezonde levensstijl daadwerkelijk het gen kan uitschakelen", zei Anand. Ze zei ook, dat het nog niet precies duidelijk is, hoe het dieet het gen beïnvloedt. De deelnemers, die hun risico verlaagden door middel van hun voeding, aten minstens twee porties groenten en fruit per dag. Rauwe groenten en fruit speelden de grootste rol bij het verlagen van het risico, heeft Anand gezegd.
Deskundigen, die niet betrokken waren bij het Canadese onderzoek, zeggen dat het onderzoek meer bewijs levert dat er een sterke interactie is van de genen die betrokken zijn bij hart- en vaatziekten en andere aandoeningen. "Andere studies hebben ook aangetoond, dat bij mensen die gezonder eten, de tendens aanwezig is om de risico's te compenseren met hetzelfde chromosoom", zei Phil Ragno, directeur van de cardiovasculaire gezondheidsafdeling van het Winthrop University Hospital in Mineola (NY).
"We weten, dat er ondanks de aanbevelingen voor de gezondheid om vijf of meer porties groenten en fruit per dag te eten, slechts een minderheid van de mensen het advies serieus nemen", zei Anand. "Genetische informatie kan een motivatie zijn om mensen te helpen de aanbevelingen serieus te nemen". Maar ze voegde eraan toe, dat dit onderzoek niet betekent dat mensen allemaal genetisch gescreend moeten worden op de aanwezigheid van 9p21 varianten. Screening is duur en wordt niet routinematig gedaan. De rol van de genetica is een opkomend gebied bij het medisch onderzoek en deskundigen geloven dat de komende jaren nieuwe gezondheidsaanbevelingen op basis van de genetische kaart van de mensen zullen komen.
"We denken vaak van genetische factoren, dat het onveranderlijke factoren zijn", zei Anand. "Maar leefstijlfactoren kunnen daadwerkelijk de genen veranderen".