Instabiele Europese economie treft Braziliaanse meloenenexport
De vraag is volgens hem gedaald en de bestemmingsmarkten hebben momenteel met een instabiele economie te maken. Hij vertelt dat van de 66.000 ton meloenen, die tussen januari en februari dit jaar werden geƫxporteerd, 90% voor Europa bestemd was. "De problemen in onze bestemmingsmarkten worden wel gedeeltelijk gecompenseerd door de groeiende lokale markt." Volgens hem verloopt de binnenlandse markt erg goed. "En dat is aantrekkelijk voor de telers, om hun verliezen wat te verlichten."
Nederlandse handelaren laten weten dat de economische situatie inderdaad gevolgen heeft voor de afzet van de meloenen. "Mensen gaan steeds meer op acties letten en bewuster inkopen", aldus Rond Weber van Global Producers. "De prijzen zijn redelijk geweest, mede door het mooie nazomerweer, maar nu zien we de vraag teruglopen."
Jeroen Knikkink van Solfruit vertelt geen klagen te hebben over het verloop van de markt. "Het had beter mogen zijn, maar met prijzen van rond de 60 cent zijn we tevreden." Wel verwacht de importeur dat Braziliƫ steeds minder deze kant op gaat sturen. "We gaan ervan uit dat de beschikbaarheid vanuit het land steeds kleiner wordt vanwege de stijgende productiekosten en de sterke lokale markt", legt hij uit. Solfruit is een eigen productie van Quetzali watermeloenen in Ecuador gestart als alternatief. "De proef van 20 containers is zo goed verlopen dat we de aanplant voor volgend jaar gaan verdubbelen."