Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Instabiele Europese economie treft Braziliaanse meloenenexport

Tholen - Het Braziliaanse Fruit Instituut (IBRAF) verwacht dat de meloenenexport van het land dit jaar weinig zal veranderen, ondanks de zeer goede oogst. De export zal dit jaar op ongeveer 170.000 ton uitkomen. Dit meldt Freshfruitportal.com. "De meloenen zijn dit seizoen van zeer goede kwaliteit, mede door de gunstige weersomstandigheden", laat Cloves Ribeiro Neto van IBRAF weten. "De productie is dit jaar dan wel erg groot, maar we verwachten niet dat de export zal stijgen."
 
De vraag is volgens hem gedaald en de bestemmingsmarkten hebben momenteel met een instabiele economie te maken. Hij vertelt dat van de 66.000 ton meloenen, die tussen januari en februari dit jaar werden geƫxporteerd, 90% voor Europa bestemd was. "De problemen in onze bestemmingsmarkten worden wel gedeeltelijk gecompenseerd door de groeiende lokale markt." Volgens hem verloopt de binnenlandse markt erg goed. "En dat is aantrekkelijk voor de telers, om hun verliezen wat te verlichten."

Nederlandse handelaren laten weten dat de economische situatie inderdaad gevolgen heeft voor de afzet van de meloenen. "Mensen gaan steeds meer op acties letten en bewuster inkopen", aldus Rond Weber van Global Producers. "De prijzen zijn redelijk geweest, mede door het mooie nazomerweer, maar nu zien we de vraag teruglopen."
 
Jeroen Knikkink van Solfruit vertelt geen klagen te hebben over het verloop van de markt. "Het had beter mogen zijn, maar met prijzen van rond de 60 cent zijn we tevreden." Wel verwacht de importeur dat Braziliƫ steeds minder deze kant op gaat sturen. "We gaan ervan uit dat de beschikbaarheid vanuit het land steeds kleiner wordt vanwege de stijgende productiekosten en de sterke lokale markt", legt hij uit. Solfruit is een eigen productie van Quetzali watermeloenen in Ecuador gestart als alternatief. "De proef van 20 containers is zo goed verlopen dat we de aanplant voor volgend jaar gaan verdubbelen."